Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Injektion i lymfkörtlar lovande vid diabetes

Publicerad: 16 februari 2017, 12:50

En liten svensk studie antyder att sjukdomsprocessen vid typ 1-diabetes kan bromsas genom ett slags vaccin som sprutas direkt i lymfkörtlarna.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Linköpings universitet

Bakom fynden, som publiceras i ett kortare brev i tidskriften New England Journal of Medicine, står professor Johnny Ludvigsson och två kollegor vid Linköpings universitet.

Forskarna använde sig av proteinet Gad65, som är ett välkänt så kallat autoantigen vid typ 1-diabetes. Av oklar anledning reagerar immunsystemet mot proteinet som finns i de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln.

Tanken med metoden är att immunsystemet ska kunna känna igen Gad65 som kroppseget snarare än främmande och därmed bromsa angreppet. Tidigare studier har dock inte givit tillräckligt positiva resultat när ett Gad65-vaccin testats som subkutan behandling.

Men i den nya studien testade forskarna att injicera det direkt i en lymfkörtel, som fungerar som ”mötesplats” för kroppens immunceller. Samtidigt fick de också extra doser av D-vitamin för att stärka effekten av vaccinet.

Hos samtliga sex patienter minskade det långsiktiga blodsockret HbA1c. De kunde också minska ner på sina insulindoser. Hos fyra patienter verkade insulinproduktionen bibehållas i över ett år. Resultaten är bra jämfört med historiska kontroller, konstaterar Johnny Ludvigsson och hans kollegor.

För att verkligen bevisa effekten måste forskarna göra en randomiserad och placebokontrollerad studie.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev