Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Injicerat diabetesläkemedel gav bäst sockerkontroll

Publicerad: 29 juni 2010, 09:40

ADA 2010 Ett läkemedel som injiceras en gång i veckan gav diabetiker bättre blodsockerkontroll och mer viktnedgång än daglig tablettbehandling. Det visar en ny studie.


Många patienter med typ 2-diabetes behöver förr eller senare tilläggsbehandling till standardbehandlingen metformin.

En amerikansk forskargrupp har nu jämfört tre tilläggsbehandlingar som har olika verkningsmekanismer: DDP4-hämmaren sitagliptin (Januvia), glitazonen pioglitazon (Actos) och en ny formulering av GLP-1-analogen exenatid, den verksamma substansen i Byetta.

Cirka 500 patienter med typ 2-diabetes deltog. Långtidsblodsockervärdet, HbA1c, var vid starten i snitt 8,5 procent enligt amerikanska mått. Studiedeltagarna lottades till tre olika stora grupper som utöver metformin under 26 veckor även fick någon av tilläggsbehandlingarna. Antingen fick de exenatid en gång i veckan samt daglig placebo i tablettform, eller tablettbehandling en gång om dagen med antingen sitagliptin eller pioglitazon samt en placeboinjektion en gång i veckan.

Studien visar att långtidsblodsockret minskade med i snitt 1,5 procentenheter i gruppen som fick exenatid en gång i veckan. Motsvarande siffror var 0,9 procent hos dem som fick sitagliptin och 1,2 procent hos dem som fick pioglitazon.

Gruppen som fick exenatid gick även ner mest i vikt. De förlorade i snitt 2,3 kg under studieperioden, jämfört med 0,8 kg dem som fick sitagliptin. Gruppen som fick pioglitazon gick i stället upp 2,8 kilo.

Forskarna bakom studien är knutna till bland annat International Diabetes Center at Park Nicolet i Minneapolis i USA. De drar slutsatsen att exenatid förbättrade blodsockerkontrollen och gav störst viktnedgång av de studerade läkemedlen, samtidigt som det var kopplat till få episoder av hypoglykemi, lågt blodsocker.

Studien presenteras på den pågående diabeteskongressen ADA i Orlando, USA, och publiceras samtidigt online av tidskriften the Lancet. Där kommenteras den i en ledare av de tyska läkarna Michael A Nauck vid diabetescentret Bad Lauterberg i i Harz och Juris j Meier vid St Josef-Hospital i Bochum, Tyskland. De framhåller att behandling med GLP-1-analoger som exenatid kan vara lämpligt för diabetespatienter med fetma och vid problem med för lågt blodsocker.

Läs studien:

Lancet, publicerad online 26 juni 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev