söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Insulin kan hålla längre än väntat

Publicerad: 12 april 2023, 08:28

Insulin verkar kunna hålla utanför kyl längre än vad man tidigare trott.

Foto: John Locher

Insulin som förvarats i rumstemperatur i varma länder tycks hålla måttet betydligt längre än vad man tidigare trott. Upptäckten kan få stor betydelse för personer med diabetes välden över, som kan slippa kasta det ofta dyra läkemedlet.

Ämnen i artikeln:

LancetGöteborgs universitetDiabetes typ 1Diabetes typ 2Läkemedel

TT


Eftersom insulin är känsligt för höga temperaturer är rekommendationen att det ska förvaras i kylskåp, något som saknas i många hushåll världen över. Om insulin förvaras i rumstemperaturer upp till 30 grader har det fram till nu ansetts att fyra veckor är maxgränsen.

Läs också: Rådet: Ha medicin för en månad hemma

Men nu har forskare vid bland annat Göteborgs universitet gjort tester som pekar mot att insulin håller längre än så även i varma miljöer. I en pilotstudie har sex olika typer av insulin förvarats hos familjer i Nagpur i Indien.

Insulinet förvarades dels i det svalaste rummet, dels i lerkrukor som fungerar som ett enklare kylsystem. Medeltemperaturerna var mellan 29 och 32 grader.

Efter en till fyra månader samlades insulinerna in och analyserades på labb. Resultatet av studien, publicerad i Lancet Diabetes & Endocrinology, pekar mot att insulinernas hållbarhet i rumstemperatur är uppemot fyra gånger så lång som man hittills trott.

Läs också: Regioner fyller skyddslagren efter pandemin

Forskarna skriver att om resultaten kan bekräftas i större studier kan det driva på en förändring av kravet att insulin som har förvarats utanför kylskåp ska kasseras efter en månad. Om tiden förlängdes till tre eller fyra månader skulle det få stor betydelse för tillgången till insulin i resurssvaga familjer.

Den som har diabetes typ 1 behöver tillföra kroppen insulin för att socker ska kunna tas upp från blodet. Utan tillräcklig behandling med insulin fungerar inte ämnesomsättningen på ett bra sätt och risken för komplikationer är stor.

Läs också: Knapert med GLP1-analoger mot diabetes i landet

Petra Hedbom/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev