Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Insulinpumpar bra vid typ 2-diabetes

Publicerad: 4 juli 2014, 11:55

Hittills är det främst vid typ 1-diabetes där insulinpumpar har haft störst användning. Men en ny studie i Lancet pekar på att pumparna kan göra nytta även vid typ 2-diabetes.


Patienter som lottats till att använda insulinpumpar fick en större sänkning av det långsiktiga blodsockret HbA1c, jämfört med patienter som fått en konventionell behandling med insulininjektioner. Skillnaden var i snitt 0,7 procentenheter efter sex månaders uppföljning.

Vidare nådde dubbelt så många patienter målvärdet för HbA1c bland dem som fått pump jämfört med injektioner. Andelarna var 55 jämfört med 28 procent.

Även risken för hypoglykemier var lägre med pumparna, rapporterar forskarna.

– Våra fynd öppnar upp ett värdefullt nytt behandlingsalternativ för dem som inte får hjälp av konventionell injektionsbehandling. Pumpar är också ett bekvämare sätt att ge insulin som minskar behovet av att hålla reda på injektioner och minskar risken att doser missas, säger studiens ledare Yves Reznik, i ett pressmeddelande från Lancet.

Han är professor vid universitetet i Caen, Frankrike.

I en ledarkommentar prisas studien av Pratik Choudhary vid King’s College i London. Men han påpekar att det ännu saknas data på kostnadseffektiviteten av insulinpumpar vid typ 2-diabetes i olika hälsovårdssystem.

Totalt ingick 331 patienter från flera länder i studien. Samtliga hade dåligt kontrollerat blodsocker och stod på behandling med insulininjektioner.

Läs abstract till studien:

Yves Reznik med flera. Insulin pump treatment compared with multiple daily injections for treatment of type 2 diabetes (OpT2mise): a randomised open-label controlled trial. Lancet, publicerad online den 3 juli 2014. DOI: 10.1016/S0140-6736(14)61037-0

Relaterat material

Tveksam nytta med dyr pump och mätning

Bra resultat för insulinpump

Insulinpump kan bli klassfråga

Gick diabetespatienterna på pumpen?

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev