Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Interna konflikter gör att Diabetesförbundet splittras

Publicerad: 31 maj 2010, 11:33

Interna konflikter gör att Diabetesförbundet splittras

Foto: Margareta Nilsson, ordförande för Diabetesförbundet.

Tre medlemsföreningar som har uteslutits ur eller lämnat Diabetesförbundet frivilligt bildar nu en ny nationell organisation. (Ny version 1/6 08.45)


Det är de lokala diabetesföreningarna i Storstockholm, Blekinge och Tierp som bildar Diabetesorganisationen i Sverige, Dios. Den nya organisationen får omkring 6 000 medlemmar, skriver Dagens Nyheter.

Bakgrunden till bildandet av Dios är konflikter om Diabetesförbundets arbete. Förra året uteslöts Storstockholms diabetesförening efter motsättningar om villkoren för medlemskap. Sedan dess har föreningarna i Tierp och Blekinge lämnat förbundet frivilligt.

– Vi har föreningsfrihet i Sverige och bildas det ett nytt förbund kan inte jag ha några synpunkter på det, säger Diabetesförbundets ordförande Margareta Nilsson till Dagens Nyheter.

Avhopparna har bland annat uttryckt kritik mot att Margareta Nilsson har fått kraftigt höjd ersättning för sitt arbete med Diabetesfonden, som samlar in pengar till forskning. För ett par månader sedan publicerade Dagens Nyheter en artikel om att hennes arvode har höjts utan att medlemmarna har fått någon information. Totalt tjänar hon numera mer än 700 000 kronor per år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev