måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

IVF kopplas till graviditetsdiabetes

Publicerad: 18 september 2019, 22:01

Enligt resultaten var sannolikheten för graviditetsdiabetes 53 procent högre hos kvinnor som blivit gravida via assisterad befruktning, jämfört med när det hade skett naturligt. Foto: Thinkstock

UPPDATERAD. Risken för graviditetsdiabetes tycks vara högre bland kvinnor som får barn via assisterad befruktning jämfört med på naturlig väg, enligt data som presenteras på EASD-kongressen.

Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroEASDDiabetes typ 2

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Tidigare forskning på området har antytt att det kan finnas ett sådant samband, och den bilden får alltså stöd i form av de nya fynden.

Forskarna, som är hemmahörande i Grekland, har samlat data för närmare två miljoner kvinnor med singelfödslar. Bland de cirka 64 000 kvinnorna som hade fått assisterad befruktning upptäcktes närmare 5 000 diagnostiserade fall av graviditetsdiabetes. Metaanalysen innefattar 38 fall-kontrollstudier, varav 17 räknades som matchade där alltså kontrollerna matchade fallen gällande olika faktorer.

Enligt resultaten var sannolikheten för graviditetsdiabetes 53 procent högre hos kvinnor som blivit gravida via assisterad befruktning, jämfört med när det hade skett naturligt.

När forskarna gjorde ytterligare en analys, där enbart data från de matchade studierna ingick, sågs en liknande trend.

Fynden är intressanta, anser Helena Fadl som är forskare och överläkare vid kvinnokliniken, Universitetssjukhuset Örebro.

– Fast jag har svårt att tro att själva behandlingen med assisterad befruktning skulle öka risken för graviditetsdiabetes. Sannolikt förklaras i stället resultaten av en underliggande problematik eller sjuklighet hos kvinnor som söker för infertilitet, säger hon.

Helena Fadl lyfter att det exempelvis kan handla om polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Det innebär att kvinnan har ovanligt många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna och samtidigt högre nivåer av testosteron i kroppen, vilket kan förhindra ägglossning. Kvinnor med PCOS har en ökad risk för exempelvis typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes.

Kvinnorna som ingick i analysen matchade varandra gällande bland annat etnicitet, vikt och vid vilken ålder som de hade blivit mammor. Framöver vill de grekiska forskarna gå vidare med sina fynd och göra ytterligare studier på området.

Teknikerna som ingick i analysen var in vitro fertilisering, IVF och intracytoplasmatisk spermainjektion, ICSI. I den sistnämnda metoden injiceras en enda spermie i ett av de insamlade äggen från kvinnan. Studierna hade publicerats mellan 1995 och 2019.

Läs mer här:

Panagiotis Anagnostis med flera. Ηigher risk of gestational diabetes mellitus after assisted reproductive technologies compared with spontaneous conception in singleton pregnancies: a systematic review and meta-analysis.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev