söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Kaffe kan få diabetessjuka att leva längre

Publicerad: 14 september 2017, 07:00

Foto: Thinkstock

Det ser ut som att både kaffe och te kopplas till en bättre överlevnad bland kvinnliga patienter med diabetes. Resultaten presenteras på EASD-kongressen under torsdagen.

Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 1Diabetes typ 2

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Tidigare studier har antytt att kaffedrickare i den generella befolkningen har en minskad risk för tidig död. Om bilden är densamma bland patienter med diabetes har varit omdiskuterat – men nu kommer alltså fynd som pekar i den riktningen.

I observationsstudien ingick fler än 3 000 män och kvinnor med typ 1 eller typ 2-diabetes. Deras konsumtion av koffein undersöktes av en forskargrupp från Portugal.

Enligt resultaten fanns ett dosberoende samband mellan koffeinkonsumtion och längre överlevnad. Sannolikheten att dö i förtid var 51 procent lägre bland kvinnor som konsumerade upp till 100 milligram koffein dagligen, alltså en kopp kaffe, jämfört med kvinnliga patienter som inte fick i sig den mängden. För kvinnor som konsumerade minst 200 milligram koffein varje dag låg siffran i stället på 66 procent.

Ett liknande mönster sågs däremot inte för män med diabetes.

Forskarna fann också att sannolikheten för tidig död i främst hjärt-kärlsjukdom var lägre bland kvinnliga patienter som drack kaffe. Ett liknande samband sågs för död i cancer och tekonsumtion, skriver forskarna som påpekar att just detta resultat ska tolkas med viss försiktighet eftersom studien hade få tedrickare.

Patienterna fick via intervjuer besvara frågor om sin dagliga konsumtion av koffein. Resultaten justerades för bland annat ålder, utbildningsnivå, rökning, BMI och högt blodtryck. Studien berör åren 1990 till 2010 och underlaget kommer från ett hälso- och näringsregister i USA som kallas NHANES, National Health and Nutrition Examination Surveys.

Läs mer i abstract:

JS Neves med flera. Caffeine consumtion and mortality in diabetes: an analysis of NHANES 1990-2010.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev