tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Klartecken för självstyrande diabetespump

Publicerad: 27 november 2018, 08:22

Foto: Thinkstock

För första gången rekommenderas en automatisk insulinpump för barn och vuxna med typ 1-diabetes.

Ämnen i artikeln:

BarnsjukdomarDiabetes typ 1

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Jag är väldigt glad över ställningstagandet. Det här är ett stort steg för svensk diabetesvård, säger Anders Frid som är docent och pensionerad överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Yttrandet från NT-rådet berör Medtronics MiniMed 670G, en insulinpump som kan kombineras med en kontinuerlig glukosmätare och bilda en så kallad closed loop. Det innebär att insulindoseringen styrs med hjälp av individanpassade algoritmer. Systemet räknas som halvautomatiskt då patienten själv måste mata in uppgifter om kolhydrater och blodsockervärden i samband med måltid.

Anders Frid tror att trycket från svenska patienter kommer att bli stort.

– Tekniken är minst sagt efterlängtad. Många personer med typ 1-diabetes har en ständig oro för hypoglykemier, alltså en för låg blodsockernivå. Ett system av det här slaget kan avlasta den oron, säger han och fortsätter:

– Eftersom priset inte skiljer sig väsentligt från dagens insulinpumpar bäddar det för att många patienter kan få tillgång till tekniken.

NT-rådets rekommendation gäller för barn och vuxna med typ 1-diabetes. De ska ha återkommande problem med hyperglykemi eller hypoglykemi och vara aktuella för en så kallad SAP – det vill säga en insulinpump som kombinerats med en kontinuerlig glukosmätare.

Det självstyrande systemet kostar cirka 1 000 kronor mer per patient och år, jämfört med en insulinpump som inte är automatisk. Användningen av den nya tekniken bör följas upp i det nationella diabetesregistret, skriver NT-rådet.

Hybridpumpen är den första i sitt slag på svenska marknaden. Tidigare i somras fick systemet en CE-märkning för vuxna och barn över sju år. Tekniken har varit godkänd i USA sedan 2016.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat att vissa föräldrar – som inte orkade vänta på att tekniken skulle komma till Sverige – byggde egna insulinpumpsystem till sina barn med typ 1-diabetes.

Under årets EASD-kongress i Berlin kom även positiva resultat för en liknande hybridpump, vilket Dagens Medicin skrev om.

Relaterat material

Föräldrar hackar insulinpumpar

"Många fördelar med ny insulinpump"

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev