lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Konstgjord pankreas snart för kliniskt bruk

Publicerad: 16 september 2016, 12:32

Richard M Bergenstal Foto: Katrin Trysell

En helautomatisk pump som användes i vardagen var säker och gav patienter med typ 1-diabetes bättre blodsockerkontroll. Den slutsatsen dras i den hittills största studien i sitt slag.

Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 1

– Jag tror att vi äntligen har ett system, som har visats vara säkert för en öppenvårdspatient, som är redo att komma ut på marknaden, säger Richard M Bergenstal, forskare vid International diabetes center i Minneapolis, till Dagens Medicin direkt efter att ha presenterat studien som också publiceras i Jama.

– Det ser ut som om en konstgjord pankreas kommer att finnas tillgänglig redan 2017. Jag är glad för patienternas skull, för de är glada. Många fortsätter använda systemet efter studiens slut, och de vill på intet sätt sluta med det. Det handlar lika mycket om att få känna en sorts lugn som om siffror, fortsätter han.

I studien, som hade det huvudsakliga syftet att fastställa att pumpsystemet är säkert att använda för tonåringar och vuxna, ingick 124 pojkar och män mellan 14 och 75 år med typ 1-diabetes.

Samtliga använde pumpsystemet i sin vardagsmiljö, dag som natt, under tre månader.

Sammantaget fick deltagarna bättre långsiktig blodsockerkontroll mätt som HbA1c och mindre variationer i blodsockervärden. Under studieperioden sågs inga ketoacidoser, allvarliga hypoglykemier eller allvarliga händelser som hade med själva pumpsystemet att göra.

Utifrån detta drar forskarna slutsatsen att det var säkert att använda och förknippat med bättre blodsockerkontroll under en längre tids användning under vardagliga betingelser.

Anders Frid, docent och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, är mycket entusiastisk.

– Håller det här vad det lovar så innebär det en revolution i behandlingen av typ 1-diabetes. Man pratade om att styra insulinpumpar redan 1981 när jag började inom diabetologin. Och nu – 35 år senare – ser det ut som att vi är där, säger han.

– Om det som de säger är sant, alltså att variabiliteten blir lägre, genomsnittligt blodglukos blir lägre och risk för hypoglykemi blir mindre så betyder det med nödvändighet mindre komplikationer i framtiden.

Han påpekar att det är känt att en period med högt blodglukos verkar sätta oåterkalleliga spår i framtiden.

– Ju tidigare man kommer in med bra behandling, desto bättre är det. För att vara säker på att så många som möjligt ska slippa komplikationer så tycker jag att i princip alla borde erbjudas den här typen av behandling, säger han.

Studien finansierades av företaget Medtronic.

Richard Bergenstal med flera. Safety of a Hybrid Closed-Loop Insulin Delivery System in Patients With Type 1 Diabetes. Jama, publicerad online den 15 september 2016

Pumpen

En helautomatisk insulinpump innebär att en sensor kontinuerligt mäter patientens glukosvärde och ger instruktioner till en pump att ge patienten lagom mycket insulin för att upprätthålla en jämn, och i det närmaste normal, blodsockernivå.

Systemet är därmed mer självstyrande jämfört med dagens insulinpumpar med kontinuerlig glukosmätning, där patienten själv justerar insulintillförseln.

Pumpsystemet i studien är dock inte helt och hållet automatiskt eftersom patienten själv styr doseringen av insulin i samband med måltid.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev