Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Kontinuerlig glukosmätning även vid typ 2

Publicerad: 7 Februari 2018, 15:04

Genom att vävnadsglukos mäts via en sensor på som sätts på armen (det vita i bild) slipper patienten sticka sig i fingret.

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Nu rekommenderas landstingen att erbjuda vissa personer med typ 2-diabetes en medicinteknisk mätare.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2

Med så kallade CGM-system kan diabetiker mäta sina sockernivåer flera hundra gånger per dygn via en sensor på huden, utan att behöva sticka sig vid varje tillfälle. Redan i dag rekommenderas tekniken vid typ 1-diabetes.

Nu utökar NT-rådet vid Sveriges Kommuner och Landsting sin rekommendation för systemet Freestyle Libre, till att för första gången gälla vissa patienter med typ 2-diabetes.

De patienter som berörs är de som behandlas med en kombination av bas- och måltidsinsulin och som har svårt att få sin blodsockernivå under kontroll trots ansträngningar. Dessa ska erbjudas kontinuerlig glukosmätning med systemet.

Mona Landin Olsson, professor och endokrinolog vid Skånes universitetssjukhus i Lund som forskat på effekterna av kontinuerlig glukosmättning av gravida, tycker att den utökade rekommendationen är positiv.
– För den här gruppen som har svårt att komma till rätta med sin behandling trots att de sticker sig i fingret ofta, är kontinuerlig mätning bra. Med tanke på kostnaderna är det också rätt att inte låta rekommendationen gälla alla med typ 2-diabetes, säger hon.

Rekommendationen grundas på en hälsoekonomisk utvärdering som gjorts av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Hela rekommendationen finns här.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev