Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Koppling mellan viktuppgång och typ 1-diabetes

Publicerad: 8 december 2015, 13:29

Bebisar som går upp mycket i vikt under första året kan ha en högre risk att utveckla typ 1-diabetes, antyder en norsk registerstudie.


Varför somliga barn utvecklar typ 1-diabetes är inte helt klarlagt, men man tror att både miljö och arv spelar in. Tidigare studier har antytt att barn som växer mycket under de första åren har en ökad risk men resultaten har varit tvetydiga.

I den nya studien, som är publicerad i Jama Pediatrics, har forskare genom registerdata på nästan 100 000 barn från Norge och Danmark hittat ett samband mellan viktökning under de första tolv månaderna och risk för typ 1-diabetes. I snitt gick barnen upp drygt sex kilo under det första året. En viktuppgång med en standardavvikelse var kopplad till 24 procents högre risk att utveckla typ 1-diabetes.

Sambandet kvarstod när man kontrollerade för bland annat rökning hos modern, om modern hade diabetes och för tidigt födda barn. Det fanns däremot inget samband mellan födelsevikt och typ 1-diabetes. Inte heller fanns det något signifikant samband mellan längd och sjukdomen.

Forskarna anser att studiens storlek är en av styrkorna, men medger samtidigt att de inte kan utesluta att riskökningen beror på något annat som de inte mätt eftersom det är en observationsstudie. Forskarna spekulerar kring orsaker till sambandet, och menar att en möjlig förklaring skulle kunna vara att snabb tillväxt ökar kraven på betaceller att producera insulin.

Totalt ingick 99 832 barn i Norge och Danmark i studien. I det norska registret följdes barnen i snitt tills de var 8,6 år gamla, medan barnen följdes tills de i snitt var 13 år gamla i det danska registret. Barn som fick diagnosen typ 1-diabetes före ett års ålder uteslöts ur analysen. Förekomsten av typ 1-diabetes var 25 per 100 000 personår bland de danska barnen och 31 per 100 000 personår bland de norska.

Läs mer i abstract:

Maria Magnus med flera. Infant Growth and Risk of Childhood-Onset Type 1 Diabetes in Children From 2 Scandinavian Birth Cohorts. Jama Pediatrics, publicerad online 7 december 2015. Doi: 10.1001/jamapediatrics.2015.3759

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev