Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Krympt körtel tidigt diabetestecken

Publicerad: 11 december 2012, 21:00

Bukspottkörteln väger mindre hos personer som har ökad risk för typ 1-diabetes än hos kontrollpersoner utan ökad risk. Det visar en studie i tidskriften Jama.


Att vuxna med typ 1-diabetes har en mindre och lättare bukspottkörtel än personen utan sjukdomen är redan känt. Men i vilket sjukdomsstadium nedbrytningen börjar har varit något av ett frågetecken.

För att ta reda på detta vägde amerikanska forskare bukspottkörtlar från 51 avlidna personer. Av dem hade 23 inga tecken på typ 1-diabetes, medan åtta hade autoantikroppar som kan finnas i blodet flera år innan de kliniska symtomen på sjukdomen uppträder. Resterande 20 hade utvecklad typ 1-diabetes.

Hos kontrollpersonerna utan diabetes vägde bukspottkörteln i snitt 81 gram, medan den var ungefär hälften så tung, 44 gram, hos dem med utvecklad diabetessjukdom. Hos dem med autoantikroppar landade vågen ungefär mitt där emellan, på 61 gram.

Att bukspottkörteln förtvinar verkar alltså vara ett tidigt tecken på typ 1-diabetes, skriver forskarna i ett så kallat research letter i tidskriften Jama.

De efterlyser mer forskning för att ta reda på om atrofi av bukspottkörteln bidrar till utvecklingen av sjukdomen.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev