fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Låg födelsevikt kopplas till autoimmun form av diabetes

Publicerad: 17 september 2019, 11:46

Rebecka Hjort på EASD i Barcelona. Foto: Petra Hedbom

En autoimmun form av diabetes som drabbar vuxna, så kallad lada, kan oftare drabba de som föds med låg födelsevikt. I kombination med genetisk känslighet är riskökningen ännu högre, enligt en svensk studie.

Ämnen i artikeln:

EASDBarnsjukdomarDiabetes typ 2Diabetes typ 1

PH


En låg födelsevikt har tidigare studier visat sig kunnat vara en riskfaktor för typ 2-diabetes. Nu kommer svenska data som pekar mot att detsamma gäller för det som kallas latent autoimmun diabetes, lada.

De svenska resultaten, som presenteras som en poster under diabeteskongressen EASD i Barcelona, tyder på att barn som föds med en vikt på under tre kilo har i relativa tal en 90 procents högre risk att utveckla lada i vuxen ålder, än de som föds med en vikt över fyra kilo.

Individer som dessutom har vissa genetiska varianter, HLA, som är kända för att kunna att utveckla typ 1-diabetes, löper fyra gånger högre risk att utveckla lada.

-Vi har tidigare i vårstudie sett att låg födelsevikt även tycks öka risken för lada och nu har vi dessutom undersökt samverkan med högriskgener, säger Rebecka Hjort, forskare inom folkhälsoepidemiologi vid Karolinska institutet och huvudförfattare till studien.

När forskarna bara tittade på förekomsten av vissa varianter av så kallade HLA-gener såg de att dessa var drivande för riskökningen att utveckla lada.  Att inte födas med låg vikt men med de specifika HLA-generna kopplades till 3,7 gånger hög risk.

Forskarna gick också vidare och analyserade individer som diagnostiserats med typ 2-diabetes. Där fokuserade de på sambandet mellan låg födelsevikt, en annan genvariant och risken att utveckla typ 2-diabetes.

Slutsatsen blev även här att högriskgenen i kombination med låg födelsevikt kopplades till fyra gånger ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes.

Enligt Rebecka Hjort är resultaten en del i ett större pussel om hur miljö- och genetiska faktorer bidrar till sjukdomsutveckling.

Låg födelsevikt har till exempel visat sig kunna öka risken för insulinresistens och i kombination med högriskgener så blir riskökningen ganska stor, säger Rebecka Hjort.

Analyserna bygger på en fall-kontrollstudie med omkring 850 individer som nydiagnostiserats med typ 2-diabetes eller lada som jämförts med en kontrollpopulation utan diabetes.

Läs mer i abstract: Rebecka Hjort med flera. Low birthweight and genetic susceptibility in relation to the risk of latent immune diabetes in adults (LADA) and type 2 diabetes.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev