Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Lågt prioriterat läkemedel säljer för många miljoner

Publicerad: 24 februari 2010, 15:12

Förskrivningen av det nya diabetesläkemedlet sitagliptin har ökat kraftigt i Sverige. Detta trots att medlet har låg prioritet i Socialstyrelsens nya riktlinjer.


År 2007 lanserades sitagliptin (Januvia) som det första läkemedlet i klassen DPP4-hämmare. Sedan dess har förskrivningen av det nya diabetesmedlet ökat för varje år som gått.

Försäljningskurvan för sita­g­liptin är den mest iögonfallande trenden de senaste åren i den totala försäljningen av läkemedel mot typ 2-diabetes.

Förra året såldes fler dygnsdoser av sitagliptin på apoteken än till exempel rosiglitazon och pio­glitazon som tillhör läkemedelsklassen glitazoner. Precis som för sitagliptin kan glitazonerna användas när annan tablettbehandling vid typ 2-diabetes inte är tillräcklig.

På läkemedelsföretaget MSD Sweden AB, som marknadsför Januvia, tror man att ökningen delvis kan förklaras av att läkemedlet har en mild biverkningsprofil.

– Viktuppgång och hypoglykemi, för lågt blodsocker, är två vanliga biverkningar vid diabetesbehandling. Den problematiken är förhållandevis liten med sitagliptin, säger Ulf Janzon, informationschef på MSD Sweden.

Björn Eliasson är överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han konstaterar att förskrivningen av sitagliptin är hög jämfört med preparat med mer omfattande dokumentation.

– Det finns ännu bara data för blodsockersänkande effekt upp till ett år och inga data alls för sitagliptins effekt på kardiovaskulär sjuklighet. Därför har läkemedlet en låg prio­ritet i de nya nationella riktlinjerna för diabetesvården.

– Men det känns säkert som ett mer okontroversiellt alternativ än till exempel pioglitazon, som ändå har en bevisat gynnsam effekt mot hjärt-kärlsjukdom, säger Björn Eliasson och syftar på de senaste årens debatt om glitazonernas säkerhet, som framför allt har gällt rosiglitazon.

Det utan konkurrens mest förskrivna orala läkemedlet mot typ 2-diabetes är metformin. Den förskrivningen ökar år för år, medan förskrivningen av sulfonureider avtar stadigt.

– Metformin har väldokumenterade gynnsamma effekter vid typ 2-diabetes, så den ökningen är helt i enlighet med riktlinjer och rekommendationer, säger Björn Eliasson.

I pengar räknat var försäljningen av sitagliptin, totalt 31 miljoner kronor år 2009, redan högre än försäljningen av samtliga sulfon­ureider som tidigare varit förstahandsalternativ vid typ 2-diabetes.

Mätt i dygnsdoser säljer dock sulfonureiderna fortfarande betydligt bättre än DPP4-hämmarna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev