Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Läkemedel kan göra diabetiker smalare

Publicerad: 13 februari 2013, 08:22

Snart kommer det första diabetes­läkemedlet som ökar utsöndringen av socker i urin. Svenska experter är försiktigt positiva.


Under de närmaste åren väntas flera nya läkemedel av klassen SGTL2-hämmare bli tillgängliga för behandling av patienter med typ 2-­diabetes.Läkemedlen blockerar ett ­transportprotein i njurarna som sköter halten av glukos i urin. Patienterna kissar ut mer socker, vilket resulterar i en blodsockersänkning i samma storleksordning som andra läkemedel mot typ 2-­diabetes.

– Vi ser den här verkningsmekanismen som ett bra komplement till dagens tillgängliga läkemedel, säger läkaren Elisabeth Björk, som har varit global projektledare på Astra Zeneca för dapagliflozin (Forxiga), den första SGLT2-hämmaren som blivit godkänd inom EU.

Liksom andra experter som Dagens Medicin talat med lyfter hon fram två potentiella fördelar med den nya läkemedelsklassen: Att SGLT2-hämmarna förutom att sänka blodsockret även sänker blodtrycket och ger en viktnedgång.

– Det blir som ett milt vätskedrivande läkemedel samtidigt som patienten kissar ut kalorier. Vi har sett att patienter som tar dapagliflozin tappar två till tre kilo i vikt på tre månaders sikt, och att viktnedgången håller i sig, säger Elisabeth Björk.

Forxiga är godkänt i EU som tilläggsbehandling hos patienter som tar andra läkemedel, inklusive insulin, när dessa inte ger tillräcklig blodsocker­sänkande effekt tillsammans med motion och dietförändring. Forxiga är även godkänt som enda läkemedel hos patienter som inte tål standard­läkemedlet metformin.

– Jag tror att de flesta patienter som blir aktuella för dapagliflozin får det som tillägg till metformin, säger Elisabeth Björk.

Den vanligaste biverkningen med dapagliflozin är för lågt blodsocker som främst förekommer när läkemedlet kombineras med insulin eller en sulfonureid. Det finns också en något ökad risk för bland annat infektion i urinvägar och könsorgan.

I de kliniska prövningarna fanns en ökad förekomst av blåscancer bland dem som fått ­dapagliflozin.

– Det här fyndet är inte statistiskt säkerställt och vi är övertygade om att det beror på slumpen. Men vi kommer att följa detta noggrant, säger ­Elisabeth Björk.

Ett mål med behandlingen av typ 2-diabetes är att skydda patienterna mot hjärt-kärlsjukdom. Huruvida dapagliflozin gör det är ännu inte utrett. Svaret väntas komma år 2019 i en studie som startar till våren.

Astra Zeneca har utvecklat Forxiga i samarbete med bolaget Bristol Myers Squibb. Läkemedlet väntas lanseras till sommaren under förutsättning att det får klartecken från Tandvårds- och läke­medelsförmånsverket.

Forxiga är ännu inte godkänt i USA, där kontrollmyndigheten FDA har begärt kompletterande information om läkemedlet. Vilken typ av information detta är vill Astra Zeneca inte uppge.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev