Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Lättare ge insulin och mäta blodsocker med ny apparat

Publicerad: 8 september 2010, 08:27

Lättare ge insulin och mäta blodsocker med ny apparat

Foto: Foto: Brighter

Svenska uppfinnare har tagit fram en allt i ett-produkt för att mäta blodsocker och ge insulin. Syftet är att förenkla vardagen för diabetiker.


Insulinbehandlade diabetiker behöver dagligen hålla koll på sina blodglukosvärden för att ge rätt dos insulin. Därför måste lansetter, teststickor och blodglukosmätare ständigt finnas till hands – förutom själva insulinet och helst en dagbok där mätningarna antecknas.

Krångligt! Tyckte ekonomen och uppfinnaren Truls Sjöstedt. Han satte sig därför ner med kompisen och civilingenjören Michael Frantzén för att spåna på en lösning som skulle innehålla alla fem ovan uppräknade funktioner.

– Utmaningen var förstås hur vi skulle kunna krympa ner all teknik till en hanterbar produkt. Men vi kom ganska snabbt på hur vi skulle göra. Vi tror att vår lösning har potential att förenkla vardagen enormt för diabetiker, då man bara behöver hålla reda på ett hjälpmedel i taget, ett för kortverkande insulin och ett för långverkande, säger Truls Sjöstedt.

Tillsammans bildade de företaget Brighter för att vidareutveckla idén. Den första prototypen blev klar i början av 2008. Därefter har man filat vidare på tekniken och man är nu inne på prototyp nummer sex.

Exakt hur de lyckats minska ner alla komponenterna vill Truls Sjöstedt inte gå in på eftersom företaget är i en patenteringsprocess. Men han visar en skalenlig modell för produkten.

Den ser ut som en platt låda. I ena ändan finns lansettfunktionen. I andra ändan finns en injektionsdel och blodglukosmätning. Det finns också reglage för att ställa in insulin­dosen samt en display.

– All information om blodglukosmätningar och givna insulindoser lagras i apparatens minne och kan enkelt föras över till en dator med hjälp av en USB-sladd, säger Truls Sjöstedt.

Han hoppas att en färdig produkt ska finnas på marknaden i slutet av nästa år. Nu håller företaget på och förhandlar med möjliga samarbetspartners, bland annat företag som tillverkar insulin.

Varför har ingen kommit på det här förut?

– Tanken har nog tänkts men den har inte tänkts färdigt. Vi kommer inte från diabetesbranschen och ser kanske möjligheter i stället för problem, säger Truls Sjöstedt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev