Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Lika stor risk trots olika sorters diabetes

Publicerad: 1 november 2013, 11:00

Personer som får autoimmun diabetes som vuxna löper lika stor risk att dö i förtid som de som har typ 2-diabetes.


Det visar en ny studie som använt data från den stora norska prospektiva studien Hunt.

– Vi ser en fördubblad risk för personer som fått autoimmun diabetes som vuxna att dö i hjärt-kärlsjukdom jämfört med friska personer, säger Lisa Olsson Berg, epidemiolog som gjort studien som doktorand och forskare på Institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.

Hon är huvudförfattare till artikeln som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Diabetes Care.

Resultatet var inte riktigt vad forskarna förväntat sig.

– Med tanke på att de med autoimmun diabetes hade en bättre metabol profil än de med typ 2-diabetes, kunde man tänka sig att deras dödlighet skulle vara lägre men vi såg att den var lika hög, säger Lisa Olsson Berg.

I en metabol profil ingår värden för bland annat blodfetter, blodtryck och bukfetma.

Vad den högre dödligheten beror på framgår inte av studien men förklaras inte av de traditionella riskfaktorer.

– Det finns en tydlig koppling till sämre glykemisk kontroll hos personerna med autoimmun diabetes, de hade högre HbA1c än de med typ 2-diabetes. Den ökade risken sågs framför allt hos de som hade sämst blodsockervärden så det pekar mot att det har med en otillräcklig behandling att göra, säger Lisa Olsson Berg.

Det finns mycket få studier där man tittat på dödlighet och behandling hos dem som fått autoimmun diabetes som vuxna, enligt Lisa Olsson Berg. För att de patienterna ska få rätt diagnos och bättre behandling krävs fler och större studier, anser hon.

Bland de 208 patienterna i studien med autoimmun diabetes, hade de flesta diabetes av typen lada. Det är en form av typ 1-diabetes som definieras av debut vid 35 års ålder eller senare, gad-antikroppar i blodet och behov av insulinbehandling först efter sex månader eller mer. De patienter som fick diabetes som vuxna men inte hade gad-antikroppar, drygt 2 400 stycken, klassificerades som typ 2-diabetiker.

Någon skillnad i sjuklighet eller dödlighet mellan lada-patienter och andra typ 1-diabetiker som insjuknat som vuxna, såg forskarna inte.

I en tidigare studie har Lisa Olsson Berg visat att risken för att utveckla autoimmun diabetes som vuxen är större hos personer med universitetsutbildning än hos dem med grundskoleutbildning.  Det är tvärt emot vad som gäller för personer som får typ 2-diabetes.

Stig Attvall, endokrinolog vid Diabetescentrum Sahlgrenska, anser att sjukvården måste satsa mer på patientgruppen.

– Det finns en tendens att de här patienterna prioriteras ner vad gäller återbesök. Man måste låta dem komma oftare och sträva efter att på olika sätt sänka deras HbA1c, säger han.

Läs abstract till studierna:

Lisa Olsson m fl. Mortality in Adult-Onset Autoimmune Diabetes Is Associated With Poor Glycemic Control. Diabetes Care, Doi:10.2337/dc13-0564.

Lisa Olsson m.fl. High Levels of Education AreAssociated With an Increased Risk of Latent Autoimmune Diabetes in Adults. Diabetes Care, 2011.Doi: 10.2337/dc10-1061.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News