Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Lovande resultat för helautomatisk pump vid diabetes typ 2

Publicerad: 21 september 2022, 06:18

”Tiden inom målområdet ökar rejält med det självreglerande systemet. Glukoskontrollen är nästan i samma nivå som när typ 1-diabetiker använder tekniken”, säger Jarl Hellman, överläkare vid Akademiska sjukhuset och på plats på EASD-kongressen.

Foto: Maria Gustavsson

Ett helt självreglerande pumpsystem ger avsevärt bättre glukoskontroll vid diabetes typ 2 än standardterapi med insulin, visar en randomiserad studie.


Ämnen i artikeln:

EASDDiabetes typ 2Akademiska sjukhusetToppnyheter

– Resultaten är väldigt imponerande. Så här fina data får en att fundera över om fler patienter med diabetes typ 2 borde behandlas med insulinpumpar, säger Jarl Hellman som är överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fynden presenteras på årets EASD-kongress i Stockholm. Bakom studien står en av världens främsta forskargrupper inom closed loop-system, där insulinpumpen kombineras med en kontinuerlig glukosmätare och därefter styrs insulindoseringen via individanpassade algoritmer.

Vanligtvis är det personer med diabetes typ 1 som har pumpar eftersom de saknar eller har väldigt bristfällig insulinproduktion. Fast i den nya studien utvärderas alltså tekniken på patienter med diabetes typ 2. De har fått testa en helautomatisk pump. Här behöver inte användaren mata in uppgifter om kolhydrater och blodsockervärden i samband med måltid, vilket krävs med dagens halvautomatiska system. 

Läs också: Småttingar fick bättre blodsockerkontroll med hybridpump 

26 vuxna deltog i en randomiserad cross over-studie där varje deltagare fick växla mellan två behandlingsregimer: det helautomatiska systemet och nuvarande standardterapi med insulin. Varje behandling varade i åtta veckor. Det primära effektmåttet var tiden som blodsockervärdet låg inom målintervallet 3,9 mmol/liter och 10 mmol/liter. 

Så var fallet under i snitt 66 procent av tiden när den helautomatiska pumpen används, medan siffran låg på 33 procent med standardterapin. 

– Tiden inom målområdet ökar rejält med det självreglerande systemet. Glukoskontrollen är nästan i samma nivå som när typ 1-diabetiker använder tekniken, säger Jarl Hellman. 

HbA1c, långtidsblodsockret, minskade mer när deltagarna hade insulinpumpen. Skillnaden låg i snitt på 15 mmol/mol mellan de två behandlingsregimerna.

– Sänkningen av långtidsblodsockret är extremt bra, men samtidigt hade patienterna en dåligt reglerad diabetes vid studiens start. Det måste vägas in i sammanhanget, säger Jarl Hellman.

Tiden med hypoglykemi, för låga blodsockernivåer, var kort med båda behandlingarna. Inget fall av svår hypoglykemi skedde under studiens gång, rapporterar forskarna som är hemmahörande i Storbritannien. 

Läs också: Hackade insulinpumpar visar framfötterna  

Under presentationen på kongressen underströk försteförfattaren Charlotte Boughton att större studier med längre uppföljningstider krävs inom området. Man behöver även utvärdera om det självstyrande systemet är kostnadseffektivt, påpekade hon.  

I Sverige är det få patienter med diabetes typ 2 som har insulinpump. Behandlingen är både dyr och tekniskt avancerad och därför har främst typ 1-diabetiker blivit aktuella för systemen, påpekar Jarl Hellman. Han uppskattar att helautomatiska closed loop-system kommer att finnas på den svenska marknaden inom två till tre år.

Patienternas HbA1c låg i snitt på 75 mmol/mol vid studiens start. Deltagarna kom från en och samma klinik i Storbritannien. Majoriteten var män. Deras snittålder låg på 59 år och de hade haft sin diabetes i 18 år i snitt. Patienternas BMI låg i snitt på 35. Hypoglykemi definierades som ett blodsockervärde under 3,9 mmol/liter. En deltagare avbröt sin medverkan innan denne påbörjade kontrollperioden. 

Läs mer i abstract: 

Charlotte Boughton med flera. Fully automated closed-loop insulin delivery vs standard insulin therapy in adults with type 2 diabetes: an open-label, single-centre randomised crossover trial. 

Läs all vår bevakning från EASD här 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev