Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Lovande resultat för nytt insulin som verkar ultralänge

Publicerad: 9 mars 2011, 09:56

Ett nytt långverkande insulin gav samma blodsockerkontroll om det togs tre gånger i veckan som sju gånger, enligt en ny studie.


Det är ett internationellt forskarlag som undersökt det nya långverkande basinsulinet insulin degludec bland patienter med typ 2-diabetes som inte tidigare fått insulinbehandling.

Efter fyra månaders behandling hade patienter som tagit insulin degludec tre gånger i veckan ungefär samma värde på det långsiktiga blodsockret HbA1c som patienter som tog samma insulin dagligen.

Ungefär samma resultat sågs också bland patienter som dagligen fått insulin glargin (Lantus), ett i dag kommersiellt tillgängligt långverkande basinsulin

Det fanns i stort sett inga skillnader mellan grupperna vad gällde episoder av för lågt blodsocker, hypoglykemi.

Forskarna bakom studien tror att ett insulin som tas tre gånger i veckan möjligen skulle kunna öka acceptansen för nyinsatt insulinbehandling bland patienter med typ 2-diabetes. De påpekar dock att det nya insulin degludec måste utvärderas vidare i större och längre undersökningar.

Den aktuella studien omfattade 242 patienter som slumpades till någon av de tre varianterna av insulinbehanling. Samtliga deltagare fick också behandling med metformin.

Studien, som publiceras i tidskriften Lancet, har finansierats av företaget Novo Nordisk.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online den 10 mars 2011

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev