Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Lovande vaccin mot diabetes

Publicerad: 9 oktober 2008, 11:06

Lovande vaccin mot diabetes

Proteinet GAD, som upptäcktes av svenska forskare, visade lovande resultat mot typ 1-diabetes i en studie som i dag publiceras i New England Journal of Medicine.


Studien som har letts av Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Universitetssjukhuset i Linköping, visar att proteinet kan bidra till att bevara den kvarvarande insulinproduktionen hos barn som nyligen drabbats av diabetes typ-1.

GAD är ett protein som finns naturligt i hjärnan och i de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Proteinet upptäcktes först hos barn i Linköping av Johnny Ludvigsson med kollegor. I dag utvecklar det svenska företaget Diamyd, som varit delaktiga i att finansiera studien, ett vaccin som bygger på proteinet.

I studien som i dag presenteras online i tidskriften New England Journal of Medicine ingick 70 patienter mellan 10 och 18 år med nydebuterad diabetes typ 1. Samtliga patienter uppvisade antikroppar mot GAD. Hälften av patienterna fick subkutana injektioner som innehöll vaccinet, övriga fick placebo.

I båda grupperna minskade insulinsekretionen. Insulinnivån mättes med hjälp av markören C-peptid. För det primära effektmåttet, fastande C-peptid, syntes ingen skillnad i de två grupperna efter 15 månader. Efter 30 månader hade dock nivån av markören minskat signifikant mindre i den grupp som fick GAD, vilket tyder på att vaccinet kan ha en skyddande effekt.

Effekt syntes enbart hos patienter som fick vaccinet inom sex månader från sjukdomsdebut. Enligt en ledarkommentar i tidskriften tyder det på att vaccinet har potential att bevara, men inte återställa funktionen hos bukspottkörteln.

Biverkningar förekom i ungefär samma frekvens i behandlings- och placebogruppen.

Teorin bakom vaccinet går ut på att immunförsvaret reagerar på GAD. Genom att ge proteinet i låga doser till patienter med nydebuterad typ 1-diabetes hoppas forskarna att dessa ska kunna vänja sig vid ämnet och regera mindre kraftfullt.

New England Journal of Medicine, publicerad online den 9 oktober

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev