Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Många diabetiker missbrukar insulin för att gå ned i vikt

Publicerad: 13 november 2008, 15:31

Många diabetiker missbrukar insulin för att gå ned i vikt

Foto: Foto: Photos.com

Många patienter med typ 1-diabetes tar regelbundet för lite insulin för att gå ned i vikt, enligt en ny studie från Australien.


Forskare vid Diabetes Australia Victoria fann att bland 250 patienter med typ 1-diabetes, struntade 33 procent regelbundet i att ta insulin. Runt hälften av dessa underdoserade dagligen. Anledningen var att de ville gå ned i vikt, uppger Sydney Morning Herald.

Problemet var störst bland unga kvinnliga diabetiker. I studien framkom också att endast tolv procent av patienterna hade tidigare blivit tillfrågade av läkare eller annan vårdpersonal, om de underdoserade insulin i viktminskningssyfte.

– Precis som alla andra har människor med typ 1-diabetes problem med vikt och kroppsuppfattning, sade Phil Bergman, läkare och specialist på typ 1-diabetes och ätstörningar bland unga vid Monash Medical Centre i Melbourne, till tidningen.

Insulin ökar upptaget av glukos från blodet till kroppens fettceller. Glukos utgör byggstenarna för att bilda triglycerider som lagras i cellerna.

Vid för låga insulinnivåer ökar glukoshalterna i blodet, vilket långsiktigt kan leda till skador på hjärta, ögon och njurar.

Studien kommer att presenteras på World Diabetes Day, den 14 oktober.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev