Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Många patienter mätte blodsocker för sällan

Publicerad: 14 september 2016, 10:27

Elsa Ahlén

Foto: Arndis Finna Olafsdottir

Mindre än hälften av patienterna mätte sitt blodsocker med glukosmätare och blodsockerstickor minst fyra gånger per dygn, trots att det är vad som rekommenderas.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1EASD

Enligt riktlinjer från American diabetes association bör patienter med typ 1-diabetes mäta sitt blodsocker minst fyra gånger varje dygn eftersom studier visat att det har en koppling till bättre blodsockerkontroll.

Men bara knappt 44 procent av patienterna uppgav att de hade gjort det i en studie vid fem svenska kliniker som presenteras som poster under EASD.

Resultaten visar att så många som 30 procent av patienterna trodde att sjukvården rekommenderade att de skulle mäta färre än fyra gånger per dygn och 11 procent av patienterna trodde att rekommendationen var att mäta färre än två gånger per dygn.

Bakom studien står bland andra Elsa Ahlén, AT-läkare vid Värnamo sjukhus och blivande doktorand vid Göteborgs universitet.

– I sjukvården är det allmänt accepterat att det är de här riktlinjerna som gäller. Men vår studie visar att det var ganska få patienter som följde dem. Eftersom det var så många som var omedvetna om riktlinjerna så tror vi att det är viktigt att informera mer, säger hon.

I studien svarade 329 vuxna patienter med typ 1-diabetes vid fem diabeteskliniker i landet på en enkät.

– Vi frågade även varför man inte mätte oftare. De topp-tre anledningar som patienter uppgav var att de inte hade tid, att de glömde bort det och att det kändes jobbigt att mäta när andra tittade på, säger Elsa Ahlén.

– Faktorer som tidsbrist och att man glömmer bort tror vi att man möjligen skulle kunna minska genom att öka tillgängligheten till hjälpmedel som CGM och flash-glucose-monitoring, fortsätter hon.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1EASD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev