söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Människor har två typer av brunt fett

Publicerad: 26 april 2013, 09:37

Svenska forskare visar nu att människor inte bara har en beige variant av energiförbrännande fettväv utan även samma typ av bruna fett som finns hos vissa andra däggdjur.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Tidigare trodde man att människor bara hade vit fettväv som används för upplagring av fett. Men för fyra år sedan visade forskare, däribland från Sverige, att vi även hade brun fettväv vars funktion är att omvandla kemiskt bunden energi till värme. Sådan fettväv har tidigare välbeskriven hos andra däggdjursarter.

De här fynden, som publicerades i tre arbeten i New England Journal of Medicine, fick stor uppmärksamhet. Men senare visade det sig att det egentligen handlade om så kallad beige fettväv, som hos djur inte kan avge värme lika effektivt som den typiska bruna fettväven.

Nu visar svenska forskare i samarbete med tyska och finländska kollegor att människor trots allt har den typiska bruna fettväven. Med hjälp av avancerade bilddiagnostiska och biokemiska metoder lokaliserade forskarna sådan brun fettväv mellan skulderbladen hos små barn. Resultaten publiceras i Nature Medicine.

– Det verkar som om den bruna fettväven med tiden tillbakabildas så att vuxna i stor utsträckning tycks sakna denna typ av fettväv, säger Sven Enerbäck, professor vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

Upptäckten av brunt fett hos människa har lett till förhoppningar om att finna nya sätt att behandla fetma. Den nya studien stärker de förhoppningarna, anser Sven Enerbäck.

– Möjligen kan det gå att återuppväcka den klassiska bruna fettväven hos äldre personer och sedan stimulera den farmakologiskt på något vis. Möjligen skulle det också gå att stimulera de beiga fettcellerna fast kanske på annat sätt, säger han.

Även om två typer av brunt fett alltså existerar hos människa är det långt ifrån klart hur viktig deras fysiologiska betydelse är.

– Det finns dock observationsstudier som pekar på att människor med mycket brunt fett statistiskt sett har lägre BMI och i mindre omfattning drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med dem som inte har något brunt fett alls eller mycket lite. Det indikerar att det bruna fettet faktiskt har betydelse, om än kanske inte så stor för värmebalansen, säger Sven Enerbäck.

Brunt fett har fått sitt namn från att det finns mycket blodkärl i fettväven samt att fettcellerna har en stor mängd mitokondrier som är cellens ”kraftverk”, vilket sammantaget ger vävnaden en brun färgton.

Bakom studien står forskare vid bland annat Göteborgs universitet, Linköpings universitet, universitetet i Åbo, Finland, samt Ludwig Maximilians universitet i München, Tyskland.

Läs abstract till studien:

Martin Lidell och Matthias Betz med flera. Evidence for two types of brown adipose tissue in humans. Nature Medicine, publicerad online den 21 april 2013. DOI:10.1038/nm.3017

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev