Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Medelhavskost och olivolja skyddade mot diabetes

Publicerad: 9 januari 2014, 09:33

Foto: Photos.com

Personer i riskzonen för hjärt-kärlsjukdom kan minska sin risk att insjukna i diabetes med 40 procent genom att äta en medelhavskost med extra tillskott av olivolja, enligt ny forskning i Annals of Internal Medicine.


Resultaten är baserade på en delanalys av den stora spanska Predimed-studien, vars huvudresultat publicerades förra året.

Totalt ingick 3 451 deltagare som inte hade diabetes vid studiens start. Efter i median 4,1 års uppföljning hade 6,9 procent insjuknat i typ 2-diabetes bland dem som randomiserats till att äta en medelhavsdiet med extra olivolja, jämfört med 8,8 procent i en kontrollgrupp där deltagarna uppmanats att minska på fettintaget.

Även i en tredje grupp som randomiserats till att äta en medelhavkost med extra nötter sågs en minskning i andelen som insjuknat i diabetes, men denna vara inte statistiskt säkerställd jämfört med kontrollgruppen.

I medelhavskost ingår bland annat högt intag av grönsaker, frukt, spannmålsprodukter och nötter samt ett måttligt intag av fisk och fågel. Intaget av mejeriprodukter och rött kött ska vara lågt. Måttlig konsumtion av vin ingår i samband med måltider.

Enligt forskarna ger studien starkt stöd för att en långvarig medelhavsdiet med extra olivolja och utan restriktioner på energiinnehåll ger en betydande minskning av risken för att insjukna i diabetes. De poängterar att dieten är god och därför har hög potential för långvarig följsamhet.

Samtidigt lyfter de fram begränsningar i studien, som att den omfattade en undergrupp i en större studie och att avhoppen i kontrollgruppen var förhållandevis stora.

Totalt omfattar Predimed-studien nästan 7 500 deltagare med hög risk för hjärt-kärlsjukdom, antingen för att de hade diabetes eller någon annan stor riskfaktor för sådan sjukdom.

När huvudresultaten publicerades i februari 2013 konstaterade forskarna att deltagarna som lottats till någon av medelhavsdietgrupperna fick en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, jämfört med kontrollgruppen.

Resultaten ifrågasattes dock av en del forskare, bland annat för att personerna i kontrollgruppen egentligen inte åt en  äkta  fettreducerad diet och skillnaderna i hjärt-händelser, främst stroke, bara var uppenbar under första året av uppföljningen.

Forskarna har själva också påpekat att skillnaderna i kostvanor bland dem  som lottats till medelhavsdiet och lågfettdiet i praktiken blev ganska  små. Skillnaden låg snarare i de extra ransoner av olivolja eller  nötter i medelhavsdietgrupperna, vilket gjorde att dessa deltagarna fick i sig en annorlunda typ av fetter än deltagarna i  kontrollgruppen.

Läs abstract till studien:

Jordi Salas-Salvadó med flera. Prevention of Diabetes With Mediterranean Diets: A Subgroup Analysis of a Randomized Trial. Annals of Internal Medicine 2014; 160: 1-10-10. DOI: 10.7326/M13-1725

Relaterat material

Medelhavsdiet och nötter bra mot det metabola syndromet

Stora hälsoeffekter med medelhavskost

Medelhavskost minskade risken för stroke

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev