söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Mer viktnedgång med tillägg av SGLT2-hämmare

Publicerad: 18 september 2015, 10:55

Patienter med typ 2-diabetes gick ner mer i vikt och fick lägre långtidsblodsocker när de fick ett tillägg av kanagliflozin.

Ämnen i artikeln:

EASD

Torsdagens stora händelse på EASD var den så kallade Empa-reg-studien med empagliflozin. Men det hölls även en presentation av en studie med ett annat läkemedel i samma klass, SGLT2-hämmare. Den visade att kanagliflozin sänkte långtidsblodsockret och gav mer viktnedgång än placebo när det gavs som tilläggsbehandling till patienter med typ 2-diabetes som redan behandlades med DPP4-hämmare och GLP1-agonister.

Efter 18 veckor hade fler av patienterna som fick kanagliflozin i någon av doserna 100 eller 300 mg både minskat i vikt och sänkt HbA1c jämfört med de som fick placebo. Resultaten kommer från en subgruppsanalys från den pågående randomiserade, dubbelblinda och placebokontrollerade studien Canvas.

Canvas är en stor säkerhetsstudie som ska undersöka läkemedlets påverkan på hjärt-kärlsjukdomar. Det har nämligen funnits en farhåga att SGLT2-hämmarna kan öka risken för dessa sjukdomar.

Kanagliflozin är godkänt i EU under namnet Invokana. Studien är finansierad av läkemedelsföretaget Janssen.

Läs mer i abstract:

Vincent Woo med flera. Canagliflozin reduces both HbA1c and body weight in patients with type 2 diabetes on background dipeptityd peptidase-4 inhibitors or glucagon-like peptide-1 agonists. EASD 2015. 

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev