tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Metod gav bättre kontroll på blodsockret under natten

Publicerad: 5 februari 2010, 16:10

Ett hopkopplat system som både mäter blodsocker och ger insulin kan förbättra den nattliga blodsockerkontrollen hos unga typ 1-diabetiker, enligt en studie i Lancet.


En artificiell pankreas är ett system som kombinerar en insulinpump med kontinuerlig blodglukosmätning. På så sätt ges insulinet som ett svar på den aktuella blodsockernivån, i stället för enligt en förinställd dosering.

Utvecklingen av dessa så kallade ”closed loop”-system har stött på flera olika tekniska problem. Nu har forskare ändå utvärderat metoden med avseende på hur väl den fungerar för att upprätthålla en bra blodsockerkontroll och för att förebygga nattliga hypoglykemier, då blodsockret sjunker för lågt.

I studien ingår 17 barn och tonåringar med typ 1-diabetes. De tillbringade 54 nätter på sjukhus. Under 33 nätter använde de closed loop-system, med kontinuerlig glukosmätning. Deras insulinpumpar justerades under natten, dock inte automatiskt utan av en sjuksköterska. De övriga nätterna användes insulinpumparna med sina vanliga förinställningar.

Vissa kvällar hade de ätit en stor måltid och andra kvällar hade de motionerat – något som brukar göra det svårt att få en bra blodsockerkontroll under natten.

Resultaten visar att den nyare behandlingsmetoden höll blodglukosen på en normal nivå 60 procent av tiden, jämfört med 40 procent av tiden då barnen använde vanlig pump. Closed loop-systemen halverade tiden då blodsockret föll under 3,9 mmol/liter, gränsen för mild hypoglykemi. Med artificiell pankreas fick inget barn värden under 3,0 mmol/liter, medan det inträffade vid nio tillfällen under kontrollnätterna.

Forskarna anser att closed loop-system är tilltalande eftersom de nattliga hypoglykemierna minskar. Och att helt automatisera systemet, så att inga manuella inställningar behövs, ligger inom räckhåll menar de.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 5 februari 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev