söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Mikrochip ställer diabetesdiagnos

Publicerad: 5 augusti 2014, 11:29

Forskare har tagit fram ett nytt, bärbart test för att diagnostisera typ 1-diabetes. Testet använder sig av mikrochip.


Det nya testet beskrivs i ett pressmeddelande från Stanford Medicine som billigt och bärbart, och forskarna som tagit fram det hoppas att det ska kunna förbättra vården och hjälpa forskare att förstå diabetes bättre.

Testet, som använder nanoteknologi, är till för att skilja på typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Sättet som i dag används för att ta reda på vilken typ av diabetes som patienten har är mer kostsamt och tidskrävande än det nya testet. Att ta reda på vilken typ av diabetes som patienten har är viktigt, eftersom de olika typerna kräver olika behandling, även om båda karakteriseras av höga nivåer av blodsocker.

– Med det nya testet hoppas vi inte bara kunna diagnostisera diabetes på ett mer effektivt sätt och i ett bredare omfång, vi kommer även kunna förstå diabetes bättre – både naturhistorien och hur nya behandlingar påverkar kroppen, säger Brian Feldman, en av författarna till den vetenskapliga artikeln där den nya diagnosmetoden beskrivs, i pressmeddelandet.

Förr brukade man diagnostisera diabetes framför allt utefter patientens ålder, där vuxna, överviktiga personer fick diagnosen typ 2-diabetes och barn fick diagnosen typ 1-diabetes. I dag har dock ungefär en fjärdedel av alla barndiabetiker diabetes typ 2, och anledningen till det tros vara att allt fler barn blir överviktiga. Samtidigt växer antalet vuxna med diabetes typ 1, orsaken till det är okänd. Att anta att en patient har en viss typ av diabetes beroende på patientens ålder anses därför i dag inte vara tillförlitligt.

Forskning pekar på att om typ 1-diabetes upptäcks i ett tidigt skede och patienten får vård så snabbt som möjligt kan sjukdomen lindras något.

Varje mikrochip förväntas kosta ungefär 20 dollar, cirka 137 kronor, att producera, och ett och samma chip kan användas för 15 tester. Det nya testet kommer även kräva mindre blod från patienten än de som används i dag, enligt pressmeddelandet.

Forskarna bakom diagnosmetiden söker just nu godkännande av den amerikanska myndigheten FDA, Food and Drug Administration.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev