Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Mjukare start i vuxenlivet för tonåriga diabetiker i Göteborg

Publicerad: 31 mars 2005, 08:30

Att lämna den invanda miljön på barnkliniken kan vara jobbigt för unga diabetiker. I Göteborg får tonåringarna nu en chans att under två år lära känna både vuxensjukvården och sin sjukdom bättre.


Ämnen i artikeln:

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhusVästra Götalandsregionen

Barnsjukvården släpper taget om typ 1-diabetiker i en omtumlande period i livet. Det sker samtidigt som de står på tröskeln till vuxenlivet, ska sluta skolan och flytta hemifrån.

- En del känner sig borttappade när de kommer till vuxenmottagningen, där det är ett stort flöde av patienter, och de flesta är äldre typ 2-diabetiker. Föräldrarna förväntas inte vara med längre, och övergången kan bli ganska brysk, berättar Gun Forsander, överläkare och ansvarig för diabetessjukvården på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

På de flesta håll skickas bara en remiss, eventuellt med någon kompletterande rapport, när det är dags för vuxenkliniken att ta över. Det visade en enkät som Gun Forsander skickade ut till Sveriges barndiabetesmottagningar år 2003.

Följer med till vuxenkliniken   För att ge ungdomarna en mjukare övergång startar under våren ett samarbete på försök mellan Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg.

- I stället för att bara skicka en remiss ska vi under två år förbereda 17- till 19-åringarna på flytten, säger Gun Forsander.

Under de två åren hålls fyra gemensamma möten med personal från både barn- och vuxenkliniken.

På det första mötet kommer en diabetessjuksköterska från Sahl- grenska till barnkliniken och träffar tonåringen tillsammans med en sjuksköterska som känner honom eller henne väl. Andra gången träffas tonåringen, den ansvarige läkaren och den läkare som ska ta över ansvaret på vuxenkliniken.

Under det andra året kommer patienten till vuxenkliniken tillsammans med sin diabetessjuksköterska och läkare från barnkliniken, för två liknande möten. Tanken är att tonåringen ska lära känna den nya personalen.

- Det är också ett sätt för oss att lära oss av varandra. Vi har ofta känt barnen sedan de var små och har mycket kunskap att överföra till vuxensidan. Inulindoserna behöver ofta sänkas ganska snart efter att patienten kommit till vuxenmottagningen, och det är bra att vi har en gemensam diskussion med patienten om det, säger Gun Forsander.

Behöver ofta lära sig mer  Ungdomar i de sena tonåren har ofta dålig kontroll på sin sjukdom.

- Föräldrarna har släppt taget, men det är inte alltid tonåringen klarar av att ta hela ansvaret. De kan heller inte alltid så mycket om sin sjukdom som de skulle behöva, berättar Gun Forsander.

Därför ordnas också gruppträffar för ungdomarna, med personal från både barn- och vuxenkliniken. Vid en träff ska de diskutera kost och laga mat tillsammans med två dietister. En annan träff handlar om motion och droger och en tredje handlar om copingstrategier. Tillsammans med två psykologer får ungdomarna prata igenom olika sätt att förhålla sig till sin sjukdom.

Träffarna läggs på eftermiddagstid, eftersom ett liknande försök med kvällsträffar inte fungerade så bra. Tonåringarna hade för mycket fritidsaktiviteter och ville ofta inte ägna sin fritid åt sjukvården, berättar Gun Forsander.

Under två år räknar hon med att 25 unga diabetiker kommer att slussas över till Sahlgrenska på detta sätt. De kommer att följas i en studie i två år efter att de lämnat barnkliniken, och jämföras med 75 ungdomar som remitteras på vanligt sätt från kliniken till de andra sjukhusen i Göteborg. Ungdomarnas blodsocker, livsstil, eventuella komplikationer och livskvalitet ska följas upp.

Om den gradvisa överslussningen till vuxenvården ger bättre resultat, hoppas Gun Forsander att verksamheten blir permanent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev