Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Mobil höll diabetes i schack

Publicerad: 28 april 2017, 08:15

Med hjälp av en smartphone kunde forskare styra insulinutsöndringen hos möss som befann sig inom ett elektromagnetiskt fält.

Foto: Shanghai Key Laboratory of Regulatory Biology

Med en smartphone kunde forskare reglera insulinutsöndringen hos möss med typ 1-diabetes. Resultaten är publicerade i tidskriften Science Translational Medicine.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1

De kinesiska och schweiziska forskarna bakom studien har skapat celler som producerar insulin när de utsätts för ett rött ljus av en särskild våglängd. Cellerna samlades i ett biokompatibelt hölje innehållande ljuskällor som började lysa när de exponerades för ett elektromagnetiskt fält, vilket styrdes via en mobilapp. Tekniken testades på en musmodell av typ 1-diabetes.

Eftersom höljet var biokompatibelt kunde det placeras i djurens hud utan risk för avstötning. I nästa steg kopplades systemet till en glukosmätare, vars information skickades till mobilen. På så sätt kunde det röda ljusskenets intensitet justeras utifrån glukosvärdet så att en lämplig dos insulin utsöndrades. Med tekniken kunde mössen uppnå och upprätthålla en stabil blodsockernivå under 15 dagar.

Trots att det handlar om en mindre pilotstudie skriver forskarna att fynden är ett viktigt steg framåt. Att använda digitala signaler för att styra genetiskt förändrade celler visar potentialen med cellterapier, menar de.

Läs mer i abstract:

Jiawei Shao med flera. Smartphone-controlled optogenetically engineered cells enable semiautomatic glucose homeostatis in diabetic mice. Science Translational Medicine, publicerad online den 26 april 2017. Doi: 10.1126/scitranslmed.aal2298

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev