Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Mottagningsbesök i grupp bra för diabetikers blodtryck

Publicerad: 1 juni 2010, 12:26

Mottagningsbesök i grupp är ett effektivt sätt att minska blodtrycket hos diabetespatienter, enligt en amerikansk studie.


I undersökningen lottades 239 patienter med dåligt kontrollerat blodtryck och dåligt kontrollerad diabetes till att antingen få sedvanlig sjukvård eller att delta i gruppbesök på en mottagning.

Under gruppbesöken fick patienterna träning i hur de skulle sköta sin sjukdom. En läkare och en apotekare hjälpte också till att modifiera behandlingen efter patienternas blodtryck och långtidsblodsocker, HbA1c.

Efter drygt ett års uppföljning hade de som deltagit i gruppbesök förbättrat sitt diastoliska blodtryck med i snitt 13,7 mmHg, jämfört med 6,4 mmHg bland dem som fått sedvanlig sjukvård.

Däremot sågs inga skillnader mellan grupperna när det gällde värdet för långtidsblodsocker, som minskat ungefär lika mycket i bägge grupper.

Forskarna bakom studien menar att resultaten är lovande, då de ser blodtryckskontroll som viktigare än kontrollen på långtidsblodsockret när det gäller att minska den kardiovaskulära risken hos diabetespatienter.

Studien presenteras i det nya numret av tidskriften Annals of Internal Medicine och är utförd av forskare knutna till statliga Department of Veterans Affairs i USA.

Läsa hela originalartikeln:

Annals of Internal Medicine 2010: 152; 689–696

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev