Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Mycket yoghurt kopplas till lägre diabetesrisk

Publicerad: 28 februari 2014, 11:04

Personer som äter mycket yoghurt insjuknar mer sällan i typ 2-diabetes, enligt en ny studie i tidskriften Diabetologia.


Tidigare forskning har givit oklara resultat angående den eventuella kopplingen mellan intag av mejeriprodukter och risken att få typ 2-diabetes, enligt forskarna bakom den aktuella studien.

Deras resultat pekar nu på att hög konsumtion av mejeriprodukter oavsett fettinnehåll varken kan kopplas till lägre eller högre risk att drabbas av sjukdomen. Detta efter att forskarna tagit hänsyn till flera olika faktorer, som BMI, utbildning och totalt energiinnehåll i kosten.

Men mer specifikt hittade de ett samband till högt intag av fermenterade mejeriprodukter med låg fetthalt, som främst utgjordes av yoghurt i studien. De personer som vid studiens start hade en relativt hög sådan konsumtion löpte 24 procent mindre risk att utveckla typ 2-diabetes över en period av elva år, jämfört med personer som inte alls åt sådana produkter.

Resultaten bygger på en fall-kontrollstudie inom en framåtblickande studie av vuxna personer i staden Norfolk i Storbritannien. I analysen ingick 753 personer som fick diabetes under uppföljningstiden, vilka jämfördes med 3 500 slumpmässigt utvalda studiepersoner.

Forskarna poängterar dock att det finns svagheter i studiedesignen som att den inte speglar att deltagarnas kostvanor kan ha ändrats under uppföljningstiden. Deras slutsats blir ändå att intag av särskilda mejeriprodukter kan vara gynnsamma i preventionen av diabetes.

Läs hela originalstudien:

Laura O Conner med flera. Dietary dairy product intake and incident type 2 diabetes: a prospective study using dietary data from a 7-day food diary. Diabetologia, publicerad online den 8 februari 2014. DOI: 10.1007/s00125-014-3176-1

Relaterat material

Yoghurt är bra för hjärtat

”Förfrukost” med sojayoghurt kan minska hyperglykemi

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev