lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Nu tar hon snart över EASD

Publicerad: 18 september 2015, 08:33

Juleen Zierath, tillträdande ordförande i EASD, har bråda tider.

Ämnen i artikeln:

EASD

Juleen Zierath är professor i integrativ fysiologi vid Karolinska institutet. Men hon har flera andra uppdrag som pockar på uppmärksamhet. Nobelkommittén, som hon leder, jobbar för fullt med att ta fram årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

– Det gör att jag just nu springer fram och tillbaka mellan kongressen i Älvsjö och Karolinska institutet, säger hon.

Juleen Zierath, som tar över under hösten, tycker att det känns spännande att få leda Europeiska organisationen för diabetesforskning.

­– Det är en fantastisk organisation. Det ser man inte minst under mötet här i Stockholm. Det är ett privilegium att få interagera med alla de här människorna som antingen arbetar kliniskt, forskar eller utvecklar läkemedel.

Hon har fler tunga uppdrag som tar mycket tid och energi. Ett är redan nämnda arbetet med Nobelkommittén, ett annat som chefredaktör för tidskriften Diabetologia. Men Juleen Zierath konstaterar att det just nu är en riktigt bra tidpunkt att ta sig an ordförandeskapet i EASD.

– Jag kommer att avsluta flera av mina uppdrag den närmaste tiden. Det här är tredje och sista året som jag leder Nobelkommittén. Jag kommer att sitta i styrelsen även nästa år, men leda den får man bara göra i tre år, säger hon och fortsätter:

– Och jag är chefredaktör för Diabetologia fram till årsskiftet men slutar hantera manus under hösten. Jag har verkligen tyckt om att ha de här uppdragen, men nu får jag chans att ta min entusiasm och energi någon annanstans.  Dessutom tycker jag inte att någon ska ha samma uppdrag för evigt.

Till sist, vilken är den största utmaningen för diabetesforskningen och vården?

– En stor utmaning är att hitta sätt att kliniskt tillämpa den kunskap som vi får från grundforskning. En annan att få beslutsfattare och allmänhet att förstå vilken allvarlig sjukdom diabetes faktiskt är. Vi behöver mer medel till forskning om diabetes.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev