Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Ny forskning förklarar mekanism bakom fotsår

Publicerad: 18 november 2008, 14:18

Ny forskning förklarar mekanism bakom fotsår

Svenska forskare har funnit en mekanism som kan förklara varför diabetiker drabbas av fotsår. Fyndet öppnar för nya behandlingsmöjligheter.


Orsaken till att många diabetiker drabbas av fotsår har hittills varit oklar, men nu har forskare vid Karolinska institutet i Solna identifierat en mekanism som kan ligga bakom fotsåren.

En studie som forskarna nu publicerar online i tidskriften PNAS visar att det höga blodsockret hos diabetiker hämmar en så kallad transkriptionsfaktor, Hif-1, som är känd för att anpassa celler till hypoxi, det vill säga syrebrist.

Resultaten visar att högt blodsocker hämmar aktiviteten hos Hif-1 både i odlade celler, hos möss och hos patienter med diabetes. Detta gjorde i sin tur att flera gener som är involverade i sårläkning, exempelvis i rekrytering av celler och nybildning av blodkärl, aktiverades i lägre grad än normalt.

Den aktuella studien visade dessutom att sårläkning hos möss förbättras när nivåerna av Hif-1 återställs i sårområdet. Detta kan ske genom att substanser som ökar produktionen av Hif-1 tillförs. Transkriptionsfaktorn kan också tillföras med hjälp av ett konstgjort virus.

Studien har genomförts av bland andra forskarna Sergiu-Bogdan Catrina och Kerstin Brismar som båda arbetar vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska institutet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev