Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

”Ny metod för att mäta glukosnivåer har en bit kvar”

Publicerad: 9 maj 2016, 05:00

Ett steg i rätt riktning - men den nya typen av mätare har inte speciellt hög mätnoggrannhet och går inte att kalibrera, skriver Lars Liljeryd.


Här kommer en kommentar med anledning av artikeln i Dagens Medicin nr 14/16: Mätning utan stick på frammarsch. 

Introduktionen av Abbotts Flash Glukosmätare (FGM), Freestyle Libre, har väckt stor uppmärksamhet internationellt då mätmetoden är minimalt invasiv och ”oblodig”, vilket innebär att tillverkaren menar att systemet ej behöver kalibrering med fingerstick därför att noggrannheten är tillräckligt hög med fabrikskalibrering.

Denna nya teknik är definitivt ett steg i rätt riktning, men man bör iaktta viss försiktighet i bedömningen, dels för att denna typ av mätare ej besitter speciellt hög mätnoggrannhet och speciellt därför att den ej går att kalibrera.

Mina egna och andra användares jämförande mätningar visar att glukosnivåerna kan skilja plus/minus 2 mmol eller mer mellan olika FGM-sensorer, vilket upplevs ganska irriterande. Jag har hittills jämfört med Hemocue 201+-kuvetter och medelvärdesbildade Accucheck Aviva-stickor som referens (enligt Karolinskas rekommendation). Själv har jag typ 2-diabetes – och nålfobi – och går på basaldos Levemir och skulle väldigt gärna vilja använda en tillräckligt noggrann FGM kontinuerligt av praktiska skäl.

En svensk studie [1] på­visar ”adekvat noggrannhet” för Freestyle Libre. I sitt nuvarande tekniska utförande kan jag dock inte hålla med om detta, även om ”adekvat noggrannhet” självfallet är en definitionsfråga.

Jag har samkört Freestyle Libre (FGM) med Dexcom G4 (CGM) samtidigt på var sin arm och Dexcom har fördelen av att den går att kalibrera. Varför Abbott inte har infört åtminstone möjligheten att kalibrera Freestyle Libre för den som så önskar är svårt att förstå, då dess sensorer sannolikt har mindre variation över tid än konkurrenterna men ungefär lika dålig precision. Därvid skulle noggrannheten öka och det skulle sanno­likt räcka med en mycket enkel och glest samplad kalibrerings­rutin för fingerstick.

[1] Kontinuerlig glukosmätning med Freestyle Libre: effekt på HbA1c hos typ 1-diabetiker. Therese Svanberg, Jenny Kindblom, HTA-centrum, Göteborg, 2015.

Relaterat material

Mätning utan stick på frammarsch

LARS LILJERYD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev