Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Ny modell bedömer hjärtrisk hos patienter med diabetes

Publicerad: 3 oktober 2008, 11:11

Genom att väga samman ett antal riskfaktorer kan risken för hjärt-kärlsjukdom beräknas på fem års sikt hos patienter med typ 2-diabetes, visar en svensk studie.


De modeller som används för att uppskatta risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdom i normalbefolkningen fungerar dåligt hos patienter med typ 2-diabetes.

Nu har svenska forskare, under ledning av Jan Cederholm vid Uppsala universitet, testat en ny modell för att beräkna risken hos typ 2-diabetiker att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Riskbedömning på fem års sikt i stället för tio år har på senare tid förts fram som mer korrekt, enligt forskarna.

Modellen räknar ut risken genom att väga samman bland annat A1C-värdet, ett mått på långtidsblodsocker, samt en rad kliniska riskfaktorer, bland annat kön, kroppsmasseindex, blodtryck och rökning.

I en studie som presenteras i oktobernumret av tidskriften Diabetes Care har forskarna utvärderat modellen genom att analysera totalt 11 646 patienter i det nationella diabetesregistret. Patienterna, som var mellan 17 och 80 år gamla, följdes i snitt under cirka fem år. Under den tiden drabbades totalt 1 482 patienter en hjärt-kärlhändelse för första gången.

Resultaten visade att samtliga riskfaktorer i modellen stämde överens med utfallet bland patienterna. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom var i snitt omkring 12 procent, men spridningen var mycket stor. Hos drygt hälften av patienterna var risken att drabbas högre än 10 procent.

Forskarna konstaterar att modellen, som kombinerar riskfaktorer som är lättillgängliga i den kliniska vardagen, utgör ett enkelt sätt att förutsäga hjärtrisken vid typ 2-diabetes på fem års sikt.

Diabetes Care 2008; 31: 2038–2043

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev