Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Ny typ av diabetesläkemedel får klartecken

Publicerad: 25 juli 2022, 10:10

Mounjaro ges som subkutan injektion en gång i veckan. Genrebild.

Foto: Getty Images

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att läkemedlet Mounjaro (tirzepatid) ska godkännas för behandling av typ 2-diabetes. (2 kommentar)


Ämnen i artikeln:

LillyDiabetes typ 2LäkemedelEMAToppnyheterJuli 2022

Mounjaro blir därmed det första i en ny klass av läkemedel med samtidig stimulerande effekt på receptorer för de bägge tarmhormonerna GIP och GLP-1. 

Sedan tidigare är läkemedel som enbart stimulerar GLP-1 en etablerad behandling mot typ 2-diabetes. Men det dubbelverkande tirzepatid har rönt uppmärksamhet för sin potentiellt ännu bättre blodsocker- och viktminskande effekt än enbart GLP-1-stimulans.

Läs också: GLP-1-hybrid överglänser insulin 

Enligt EMA:s rekommendation ska Mounjaro användas i kombination med kost och fysisk aktivitet antingen som monoterapi när basläkemedlet metformin är olämpligt eller tillsammans med andra diabetesläkemedel. 

Fördelen med Mounjaro är enligt EMA att läkemedlet kan förbättra blodsockerkontrollen. De vanligaste biverkningarna är illamående och diarré samt lågt blodsocker när läkemedlet används tillsammans med sulfonureider eller insulin. 

Än så länge finns inga data på huruvida Mounjaro skyddar mot kardiovaskulära komplikationer. 

För att Mounjaro ska få officiellt marknadstillstånd måste EMA:s klartecken också klubbas igenom av EU-kommissionen. En bredare användning i Sverige förutsätter även ett senare positivt subventionsbeslut från myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.  

Tirzepatid utvecklas också som ett potentiellt läkemedel mot obesitas och här väckte nyligen resultat från en fas 3-studie stor uppmärksamhet. 

Artikeln är uppdaterad med fakta om potentiellt bättre effekt av tirzepatid jämfört med enbart GLP-1-stimulans.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-07-26 

Först bör man undersöka förekomsten av insulinresistens. Föreligger en sådan bör fettintaget inte överstiga 20 E%. Tyvärr är nutritionskunskaperna inom sjukvården inte tillräckliga för att använda den behandlingen att man måste ha läkemedel som inte botar.

TotasLoo

 

2022-07-26

Att medicinera/operera bort metaboliska sjukdomar och fettma är gämnställt med att släcka bränder med bensin. Dölja symtom är inte att bota. Problemet är ju kosten.

Att medicinera bort usla kostvanor

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev