Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Ny typ av oralt diabetesmedel gav bra resultat i studie

Publicerad: 29 juni 2010, 17:20

ADA 2010 Ett nytt läkemedel som ökar utsöndringen av socker i urinen kan ge patienter med typ 2-diabetes viktnedgång och bättre blodsockerkontroll, enligt en ny studie.


På senare år har det lanserats flera nya typer av läkemedel mot typ 2-diabetes. Nu är ytterligare ett nytt sorts läkemedel på gång.

Det är ett internationellt forskarlag som nu presenterar resultaten för läkemedelskandidaten dapagliflozin bland patienter som inte har tillräcklig blodsockerkontroll med enbart standardbehandlingen metformin.

Dapagliflozin tillhör en helt ny läkemedelsklass som blockerar återupptaget av glukos från primärurin i njurarna. Därigenom ökar utsöndringen av glukos vilket i sin tur leder till minskning av blodsockernivån.

I studien ingick 546 patienter som lottades till antingen placebobehandling eller tre olika dagliga doser av det nya läkemedlet.

Efter 24 veckor hade långtidsblodsockret HbA1c sjunkit dosberoende med mellan 0,67 och 0,84 procentenheter bland deltagarna som fick dapagliflozin, jämfört med 0,30 procentenheter bland dem som fick placebo.

De som fick dapagliflozin hade också gått ner mer i vikt, mellan 2,2 och 2,9 kilo, jämfört med dem i placebogruppen där man i snitt förlorat 0,9 kilo.

Symtom av lågt blodsocker förekom i ungefär lika stor utsträckning mellan de olika grupperna, men förekomsten av genitala infektioner var något större bland dem som fått dapagliflozin jämfört med placebo.

Studien presenteras på den pågående amerikanska diabeteskongressen ADA i Orlando, USA, och publiceras online i tidskriften Lancet, där resultaten också kommenteras av Markolf Hanefelt och Thomas Forst vid Technische Universität i Dresden, Tyskland, respektive Institut für klinische Forschung und Entwicklung i Mainz, Tyskland.

De skriver att dapagliflozin bara var måttligt effektivt för att minska glukosbelastningen hos patienterna i studien men att läkemedlet ändå verkar lovande.

Dapagliflozin kan möjligen ha positiva kardiovaskulära effekter genom att minska övervikt och blodtryck. […] Nu måste läkemedlet studeras i längre studier, där man bland annat noggrant följer förekomsten av genitala infektioner , skriver de två tyska experterna.

Studien är finansierad av läkemedelsföretagen Bristol-Myers Squibb och Astra Zeneca.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online lördagen 26 maj 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev