Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Nya behandlingar för diabetes och psoriasisartrit

Publicerad: 20 december 2017, 09:27

Läkemedelsmyndigheten EMA ger klartecken för semaglutid vid typ 2-diabetes. Det blir också grönt ljus för IL 17-hämmaren ixekizumab vid svår psoriasisartrit.


Ämnen i artikeln:

PsoriasisartritDiabetes typ 2

Det positiva utlåtandet för semaglutid (Ozempic) baseras bland annat på studien Sustain 6 som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine. Läkemedlet kan ges som monoterapi om patienten inte tål metformin eller kombineras med andra preparat för att få en kraftigare glukossänkande effekt.

Den föreslagna rekommendationen gäller för vuxna patienter. Semaglutid är en så kallad GLP 1-analog som administreras subkutant en gång i veckan. Innan Ozempic kan börja säljas måste det formellt godkännas av EU-kommissionen, vilket sannolikt sker under våren nästa år.

EMA föreslår också en utökad indikation för ixekizumab (Taltz). Det är en så kallad IL 17-hämmare som används vid måttlig till svår plackpsoriasis. Nu ska läkemedlet också kunna ges till vuxna patienter med svårbehandlad psoriasisartrit. Det är en autoimmun inflammatorisk sjukdom som bland annat orsakar svullnad och smärta i lederna.

Relaterat material

Semaglutid minskar risken för allvarlig hjärt-kärlsjukdom

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev