söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Nya data pekar på att ASA ges i onödan vid diabetes

Publicerad: 15 maj 2013, 10:43

Patienter med typ 2-diabetes men som inte har någon hjärt-kärlsjukdom tycks inte få nytta av proppförebyggande behandling med acetylsalicylsyra, enligt en svensk studie i tidskriften BMJ Open.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är tämligen oomtvistat att hjärt-kärlfriska patienter inte bör få acetylsalicylsyra, ASA, i lågdos som skydd mot hjärtinfarkt och stroke.

Huruvida det här också gäller diabetiker är något mer osäkert, även om randomiserade studier också pekat på att behandlingen inte heller här gör någon nytta.

Och att det inte tycks finnas någon sådan nytta bekräftas nu i en observationstudie av forskare vid bland annat Göteborgs universitet som gjort en uppföljning av nästan 20 000 patienter i det nationella diabetesregistret.

Slutsatsen är att insjuknandet i hjärt-kärlsjukdom var den samma oavsett om patienterna använde ASA eller inte. Snarare var behandlingen kopplad till ökad risk för att insjukna i hjärt-kärlsjukdom bland kvinnor.

Vidare fanns det en antydan till ökad risk för blödning och magsår bland dem som fick ASA.

I studien ingick totalt 18 646 patienter med typ 2-diabetes utan känd hjärt-kärlsjukdom. 4 608 av deltagarna stod på ASA. Uppföljningstiden var i median 3,9 år.

Enligt forskarna behövs nu fler studier för att utröna eventuella könsskillnader i effekterna av ASA.

Läs hela originalstudien:

Nils Ekström med flera. Aspirin treatment and risk of  rst incident cardiovascular diseases in patients with type 2 diabetes: an observational study from the Swedish National Diabetes Register. BMJ Open 2013;3:e002688. DOI:10.1136/bmjopen-2013-002688

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev