Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Nytt sätt att mäta graden av kärlpåverkan

Publicerad: 25 september 2020, 06:43

KÄRLMÄTNING. Proben värmer upp huden för att skapa ett optimalt blodflöde och mäter också flödet. I studien pågick mätningen under 30 minuters tid.

Foto: Marcus Larsson

Med en ny metod gick det att studera blodflöde och påverkan på kärlens inre hos patienter med diabetes typ 2. Förhoppningen är att i framtiden bättre kunna förutse risken för fotsår.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2Linköpings universitetEASD

Typ 2-diabetes ökar risken för svårläkta sår som uppstår när de små kärlen skadas. Att tidigt kunna fånga upp personer i riskzonen skulle kunna vara ett sätt att förhindra att såren alls behöver uppstå. I en session under den pågående diabeteskongressen EASD rapporterar Linköpingsforskare på fredag om ett nytt sätt att mäta kärlhälsan genom att detektera skillnader i rytmiska kärlkontraktioner, så kallad vasomotion.

– Vi mäter flödet i de minsta kärlen på fotryggen, kapillärerna, och kan då specifikt få en bild av kärlens inre, säger Fredrik Iredahl, ST-läkare och forskare vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet.

Med metoden mäts intensiteten av blodflödet och den rörelsen återspeglar pulsfrekvensen, andning och aktiviteten i endotelet, som bygger upp den inre delen av blodkärlet. I studien användes tekniken för att studera blodflödet hos 75 personer med typ 2-diabetes varav 41 med protein i urinen, ett tecken på kärlskada. Som kontrollgrupp ingick 41 friska individer.

– Vi såg signifikanta skillnader för signaler relaterade till endotelets funktion och till det sympatiska nervsystemets stimulering av kärlen. De tydligaste skillnaderna var mellan patienter med typ 2-diabetes som hade drabbats av diabetesnefropati och kontrollgruppen, där patienterna hade lägre flöden, säger han.

Skillnaden mellan de båda grupperna var allra tydligast när det gällde hur påverkat endotelet var. Mätvärdena avspeglade här en knapp fjärdedel av blodflödet hos patienterna jämfört med hur det såg ut hos friska. Nu är fler studier på gång för att se om metoden håller vad den lovar.

– Jag möter diabetespatienter varje dag och förhoppningen är att sådan här teknik skulle kunna användas i primärvården för att fånga upp de som har ökad risk för fotsår, säger Fredrik Iredahl.

Läs mer i abstract:

Vasomotion analysis based on speed-resolved perfusion measurement as a method to investigate microvascular dysfunction in patients with type 2 diabetes F. Iredahl, E. Tesselaar, R. Mirdell , H. Jonasson , S. Bergstrand , F.H. Nyström, C. J. Östgren, I. Fredriksson, M. Larsson, T. Strömberg.

Lotta Fredholm

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev