Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Nyttig kost och motion gav långtidseffekt mot diabetes

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:54

Nyttig kost och motion gav långtidseffekt mot diabetes

Foto: Foto: Photos.com

Överviktiga personer som deltog i ett livsstilsprogram under några år löpte kraftigt minskad risk att få diabetes flera år senare.


Att livsstilsförändringar förebygger typ 2-diabetes är visat i många studier. Nu styrker en stor undersökning sambandet ytterligare.

Den tre år långa amerikanska prövningen DPP, Diabetes Prevention Program, har tidigare visat att diabetesrisken minskade med 58 procent hos överviktiga vuxna med förhöjda blodsockernivåer som lottades till ett program med livsstilsförändringar, jämfört med en kontrollgrupp. Risken var också 31 procent lägre i en grupp som lottades till läkemedlet metformin, jämfört med kontrollgruppen. I studien ingick cirka 3 200 deltagare.

Tio år efter studiestarten har nu forskare gjort en uppföljning av nästan 2 800 av patienterna.

Under uppföljningstiden hade samtliga studiedeltagare erbjudits programmet för livsstilsförändringar, som omfattade bland annat kalori- och fettsnål mat och minst 150 minuter träning i veckan.

Det visade sig att risken för diabetes minskat i samtliga tre grupper, men i olika utsträckning. Den grupp som redan vid studiestarten lottats till livsstilsförändringar hade 34 procent lägre risk för diabetes jämfört med dem som från början ingått i kontrollgruppen. För gruppen som hade fått metformin var motsvarande siffra 18 procent.

Studieförfattarna drar slutsatsen att förebyggande insatser mot diabetes kan hålla i sig i minst tio år. Studien publiceras i dag, torsdag, online på tidskriften Lancets hemsida.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 29 oktober 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev