Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Oroande vikttrend bland gravida

Publicerad: 2 maj 2019, 12:40

Ett för högt BMI under graviditeten kan exempelvis öka risken för havandeskapsförgiftning.

Foto: Thinkstock

Andelen kvinnor med övervikt eller fetma vid inskrivning till mödrahälsovården tycks fortsätta att öka i landet, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdFetma

Rapporten baseras på siffror för 2017. Den berör graviditeter, förlossningar och nyfödda barn under denna period.

Och siffrorna talar alltså för en fortsatt ökning av BMI hos landets blivande mödrar, vilket har pågått sedan en tid tillbaka. Under 2017 var 26,4 procent av de gravida överviktiga och 15,1 procent hade fetma vid inskrivning.

– I mina ögon är det en oroande trend. Här har mödrahälsovården en viktig roll i att fånga upp dessa kvinnor, säger Anna Sandström som är specialistläkare i obstetrik och gynekologi samt föredragande läkare vid Socialstyrelsen för medicinska födelseregistret.

Ett för högt BMI under graviditeten kan exempelvis öka risken för graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning.

– Risken är även högre för fostermissbildningar och att fostret dör i magen. Själva förlossningen kan också bli mer riskfylld om kvinnan har ett högt BMI, säger Anna Sandström.

Vilket BMI de gravida hade vid inskrivning till mödrahälsovården varierade stort i landet, enligt rapporten. Allra högst siffror – där cirka hälften av kvinnorna hade övervikt eller fetma – sågs i Dalarna och Sörmland. På andra sidan av skalan hittades Stockholm där 23,7 procent av de gravida var överviktiga och 10,9 procent hade fetma vid inskrivning. Uppgifter saknas dock för Skåne.

Siffrorna som berör BMI ska dock tolkas med viss försiktighet då en del regioner har bristfällig inrapportering av data, påpekar Alice Wallin som är statistiker vid Socialstyrelsen.

När det gäller födslar i Sverige föddes ungefär 117 600 barn under 2017. Det är 4 200 färre jämfört med året innan.

– 2016 var ett rekordår. Annars brukar antalet variera något från år till år, säger Anna Sandström.

Andelen kejsarsnitt låg ungefär på samma nivå för 2017 som året innan, 17,3 procent. Inga stora skillnader ses heller gällande allvarliga bristningar i bäckenbotten vid vaginal förlossning hos förstföderskor, som hamnade på 5 procent.

– I dag pågår ett intensivt arbete över hela landet för att förebygga allvarliga bristningar, bland annat i form av utbildningsinsatser. Förhoppningsvis kommer vi se ännu lägre siffror på området framöver, säger Anna Sandström.

Även när det gäller allvarliga bristningar ses stora regionala skillnader, vilket bland annat kan bottna i olika rutiner för att diagnostisera skador samt skiftande inrapportering.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdFetma

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev