Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Patienter anmäler byte till Avastin

Publicerad: 7 december 2011, 05:00

Norrbottens läns landsting har gått över till att behandla ögonsjukdomen våt makuladegeneration med läkemedlet Avastin. Nu gör Diabetesförbundet en anmälan till Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sedan några veckor tillbaka används cancerläkemedlet Avastin i stället för Lucentis vid Sunderby sjukhus och Gällivare sjukhus. Avastin är avsevärt billigare än Lucentis, och studier har visat att det är lika effektivt vid våt makuladegeneration. Däremot är det inte formellt godkänt av Läkemedelsverket för behandling av ögonsjukdomen.

I USA har flera patienter blivit blinda efter Avastin-injektioner, sedan läkemedlet kontaminerats vid tillredningen. Rapporterna därifrån har gjort företrädare för flera patientföreningar i Norrbotten bekymrade.

– Det finns ingen anledning till oro. Avastin och Lucentis är likvärdiga preparat, säger Gregory Olsson-Lalor, länschef för ögonsjukvården i Norrbotten, till Piteå-Tidningen.

Diabetesförbundets ordförande Margareta Nilsson är inte övertygad. Hon tänker anmäla de landsting som använder Avastin till Socialstyrelsen, uppger nyhetsbrevet Pharma Online.

Relaterat material

Patienter i USA blinda efter ögoninjektioner med Avastin

Billigt läkemedel effektivt vid våt makuladegeneration

SIMON ROTHELIUS

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev