torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Personer med typ 2-diabetes står utan läkemedel

Publicerad: 17 juli 2023, 13:00

En undersökning från Svenska Diabetesförbundet visar att brist på främst GLP1-analogen Ozempic (semaglutid) oroar patienter. Arkrivbild.

Foto: Adam Ihse /TT

Nästan fyra av tio personer som lever med diabetes har i år upplevt att deras medicin inte finns på apoteket. Nära var tionde av dessa uppger att de nu står utan läkemedel.

Ämnen i artikeln:

Juli 2023LäkemedelDiabetes typ 1Diabetes typ 2

TT


Det visar en undersökning från Svenska Diabetesförbundet.

Svaren gäller både för typ 1-diabetes och typ 2-diabetes, men bristen på läkemedel är störst för personer med diabetes typ 2. I de flesta fall handlar det om läkemedlet Ozempic, en spruta som sänker blodsockret vid behov.

Läs också: Fler läkemedel anmäls som slut

Enligt företaget som tillverkar läkemedlet är orsaken till bristen en oväntat stor efterfrågan. Ozempic har, inte minst i USA, blivit ett populärt bantningsmedel, vilket bidrar till att den blivit svår att få tag på för den egentliga målgruppen.

På Capio Lundby Specialistsjukhus i Göteborg möter överläkaren Jesper Fowelin nästan dagligen patienter med typ 2-diabetes som står utan rätt läkemedel.

–De ringer och vill ha tag i ersättningspreparat. Eller så ringer de och vill diskutera att de inte får tag i medicinen och vill ventilera den oro som det skapar.

I första hand försöker han skriva ut en annan medicin i samma preparatgrupp, men bristen har även drabbat ersättningspreparaten. I många fall upplever inte heller patienter att de har samma effekt som Ozempic.

För patienter innebär bristen risker som ett försämrat diabetesläge, försämrad metabol kontroll och viktuppgång. Vården får dessutom signaler på att bristen på Ozempic kan vara året ut.

Hur allvarligt är läget som det är nu?
Jag tycker att vi kan hantera det hjälpligt men det har orsakat väldigt mycket oro. Både oro för patienterna just nu men även oro för hur vi ska kunna hantera när det uppstår brister på läkemedel.

Läs också: Knapert med GLP1-analoger mot diabetes i landet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev