lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Pojkfoster tros ha större påverkan på mammans metabolism

Publicerad: 21 maj 2015, 06:53

Foto: Thinkstock

Gravida kvinnor som bär på pojkar verkar ha en större risk att utveckla graviditetsdiabetes än kvinnor som bär på flickor. Det visar en stor kanadensisk registerstudie.


– Det mest intressanta med våra fynd är att vi ser att fostret kan påverka, och ge oss information om mammans hälsa, och inte bara tvärt om, säger Baiju Shan, adjungerad professor vid institutionen för medicin på Toronto university i Kanada, till Dagens Medicin.

De kvinnor som bar på pojkfoster visade sig ha en större risk att utveckla graviditetsdiabetes än de som bar på flickfoster. Risken var ökad både vid första (odds ratio 1,03) och andra (odds ratio 1,04) graviditeten. Forskarna tror att den ökade risken beror på att pojkfoster påverkar mammans metabolism mer än vad flickfoster gör. I en kompletterande studie har forskarna sett att kvinnor som bär pojkar har en lägre betacellsfunktion jämfört med de kvinnor som bär flickor. Forskargruppen har startat studier för att klarlägga mekanismen bakom fyndet

Dessutom såg forskarna att de kvinnor som trots att de bar flickor fick graviditetsdiabetes, hade en större risk för att utveckla typ 2-diabetes efter graviditeten. Forskarnas teori är att dessa kvinnor hade underliggande metabola avvikelser som gjorde att de var mer mottagliga för att utveckla diabetes under graviditeten.

I studien tittade forskarna på antalet fall av graviditetsdiabetes hos nästan 643 000 kvinnor som fick sitt första barn mellan 2000 och 2010. Uppföljningstiden var i snitt 3,8 år.

Kvinnor som har fått graviditetsdiabetes löper en ökad risk för att senare i livet utveckla typ 2-diabetes.

Här kan du läsa hela studien:

Ravi Retnakaran och Baiju Shah. Fetal Sex and the Natural History of Maternal Risk of Diabetes during and after Pregnancy. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Publicerad online 20 maj 2015. DOI: 10.1210/jc.2015-1763.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev