Diabetes
Positiva samband för medelhavskost vid diabetes
Publicerad: 21 mars 2022, 07:49
Kaffe och en kost med fibrer, frukt och grönt är bra för personer med diabetes, enligt en ny stor sammanställning. Foto: Janerik Henriksson/TT
Både vid typ 1- och typ 2-diabetes finns det en koppling mellan att äta medelhavskost, rik på bland annat frukt, grönt och fisk, och bättre överlevnad, enligt en ny rapport.
T
TT
Det är Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, som gått igenom befintlig forskning om olika dieters möjliga inverkan på typ 1- och typ 2-diabetes.
Även om det handlar om forskning som redan varit känd så ger rapporten viss ny kunskap anser David Iggman, distriktsläkare i Falun och forskare vid Uppsala universitet som varit delaktig i arbetet.
– Medelhavskost har tidigare kopplats till positiva effekter hos dem utan diabetes men här ser vi ett samband mellan den och minskad risk att dö i förtid, säger han.
SBU:s slutsats bygger på genomgång av olika observationsstudier som i sig inte kan fastslå orsakssamband. Sambandet mellan att äta medelhavskost och en lägre risk att dö i förtid för den som har diabetes bedöms ha måttlig tillförlighet. Detsamma gäller för att äta kost med mycket fibrer och baljväxter.
Patienter med typ 1- eller typ 2-diabetes som dricker mycket kaffe tenderar också att leva längre än de som inte dricker lika mycket kaffe. Sambandet bedöms som måttligt tillförlitligt.
– Det är svårt att säga vad det skulle kunna bero på, det kan ha att göra med att de som uppger att de dricker mer kaffe har andra vanor som spelar in. Hur mycket kaffe som druckits varierar också, hos någon var det mer än två koppar om dagen, hos andra mer än sju, säger David Iggman.
I genomgången har SBU också vid typ 2-diabetes granskat behandling med initial minskat energiintag med hjälp av lågenergipulver följt av övergång till mat för viktstabilitet. SBU finner att detta har gynnsamma effekter på livskvalitet, långtidsblodsocker och vikt upp till tolv månader, jämfört med konventionell kostbehandling. Detta fynd har måttlig tillförlitlighet.
– Det viktiga för individen är att hitta en kost som håller över tid och då är det bra om det inte är en kost som är alltför extrem. Men det handlar också om smakpreferenser och kulturella faktorer. Det finns helt enkelt inte en kost som passar alla, säger David Iggman.
Petra Hedbom/TT, Dagens Medicin
Artikeln är uppdaterad av redaktionen
Läs också: Beslut om nässpray vid hypoglykemi drar ut på tiden
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?
Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.