Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Praktiska tips för vården en av höjdpunkterna

Publicerad: 1 oktober 2018, 06:25

E-learning som ska öka kunskapen om behandling vid bland annat diabetes under fastemånaden ramadan kommer att lanseras under årets EASD-kongress i Berlin.

Nya riktlinjer för vid typ 2-diabetes och e-learning är några punkter som EASD-presidenten Juleen Zierath lyfter fram inför årets kongress i Berlin.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2EASD

Hon gör sin sista kongress i egenskap av EASD-president och ser fram emot att både kliniker och forskare ska få många tips att ta med sig hem.

– Förutom alla studier som presenteras är jag väldigt stolt över de e-learningprogram som vi lanserar i veckan. De kommer att ge konkreta tips och kunskap till kliniker som möter och behandlar patienter med diabetes, inte minst allmänläkare, säger hon.

E-learningprogrammen finns inom tre områden, diabetes och graviditet, diabetes och ramadan och diabetes och SGLT-2-hämmare. De kommer att presenteras och visas vid tre lunchföreläsningar och finns sedan tillgängliga via EASDs webbsida.

Efter tre år ska hon inom kort lämna vidare presidentskapet och vill gärna passa på att lyfta organisationens betydelse för kunskapsspridning. Ett exempel på det är de nya riktlinjerna inom typ 2-diabetes, ADA/EASD consensus report 2018, som presenteras gemensamt av EASD och den amerikanska motsvarigheten ADA på fredagen. Något som enligt Juleen Zierath hoppas kommer att väcka uppmärksamhet.

Som professor vid både Karolinska institutet och Köpenhamns universitet forskar Juleen Zierath själv inom bland annat insulinresistens vid diabetes. Svensk diabetesforskning står sig bra internationellt menar hon.

– Det är väldigt roligt för svenskar och danskar är alltid välrepresenterade under kongressen, det bedrivs väldigt mycket bra forskning inom både diabetes och hjärt-kärlområdet.

Omkring 15 000 deltagare väntas komma till Berlin för årets upplaga av den europeiska diabeteskongressen som pågår mellan den 1 och 5 oktober.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev