Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Pris till svensk på EASD

Publicerad: 5 oktober 2018, 11:45

Fredrik Bäckhed.

Foto: Petra Hedbom

Oväntat och glädjande säger Fredrik Bäckhed som uppmärksammas för sin forskning på mag-tarmflora och diabetes.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska akademinDiabetes typ 2EASD

Dagens Medicin får en pratstund med Fredrik Bäckhed, professor vid Göteborgs universitet strax innan han ska hålla sin prisföreläsning för omkring 3 000 personer på torsdagen.

– Det är väldigt hedrande att få det här priset, det blir ett erkännande för hela forskningsområdet, säger han.

Minkowskipriset delas ut av EASD varje år till en ung forskare som bidragit med forskning som drivit kunskapen framåt. Att han inte är läkare och jobbar med något som inte hör till något av kärnområdena inom diabetes gjorde Fredrik Bäckhed både glad och förvånad.

Mag-tarmflorans betydelse har börjat få ta en större plats inom diabetesområdet säger han.

– Både vi och andra har publicerat studier som visar att det kan finnas en viss sammansättning av tarmfloran som är kopplad till diabetes typ-2. Det visar sig även efter att vi har korrigerat för bland annat kost och läkemedel.

Fredrik Bäckhed är noga med att påpeka att det inte handlar om att en viss typ av tarmbakterier som finns hos alla med typ 2-diabetes. Inte heller finns det någon superdiet som kan förändra tarmfloran och på det viset kunna bota diabetes.

– Jag känner en oro för den mängd populärvetenskapliga påståenden som påstår att en viss probiotisk produkt eller en viss diet är lösningen. Risken är att patienter kanske ifrågasätter en nödvändig läkemedelsbehandling i tron att broccoli eller kimchi är bättre.

Däremot tror han att genom att identifiera subgrupper av patienter som har förstadium av diabetes typ-2 och en förändrad tarmflora, kan göra interventioner med kostförändringar och tillskott av vissa bakterier.

– Diabetes är en komplex sjukdom och det är många faktorer som spelar in vid utvecklingen. Om vi sänker förväntningarna så tror jag att vi kan hitta bidragande pusselbitar.

Mikowskipriset delas ut årligen och är sponsrat av läkemedelsföretaget Sanofi. Senast en svensk fick det var 2001 när det gick till Juleen Zierath, som nu är EASD:s president. Prissumman är på 20 000 euro.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev