Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Prisad forskare tror på diabetesbot

Publicerad: 12 september 2013, 12:58

Diabetesforskaren professor Leif Groop vid Lunds universitet får årets nordiska pris från Fernströmsstiftelsen på en miljon kronor.


– Jag är överväldigad och mycket lyckligt lottad, säger Leif Groop, som senast förra året fick ta emot Anders Jahre-priset på en miljon norska kronor.

Leif Groop leder Lund Diabetes University Center och forskar om gener. Han var den som upptäckte Lada, en autoimmun diabetes hos vuxna som många gånger feldiagnostiserats som typ 2-diabetes, och han har i hög grad bidragit till kunskapen om genernas roll vid typ 2-diabetes.

Behandlingen av diabetes har förbättrats mycket sedan 1970-talet men ingenting ändrar på att det bara är en del av symtomen man kommer åt. Det räcker inte att fortsätta producera dagens typ av läkemedel, tycker Leif Groop.

– Vi kan inte nöja oss med mindre än att hitta ett bot för både typ 1- och typ 2-diabetes. I dag kan man göra saker som man inte ens kunde drömma om förr, säger han.

Transplantation av betaceller eller hela pankreas kommer inte att vara lösningen vid typ 1-diabetes, enligt Leif Groop. Komplikationerna och den bristande tillgången på cellöar förhindrar det.

Han tror snarare på att den nobelprisade upptäckten inom stamcellsforskning, om hur embryonala celler skulle kunna utvecklas till exempelvis insulinproducerande betaceller, kommer att få stor betydelse inom en inte alltför avlägsen framtid.

Ett bot för typ 2-diabetes tror han ligger längre bort i tid.

– Där tror jag att man får hoppas på läkemedel eller att genom genterapi kunna hitta en gen som stärker betacellernas insulinproduktion.

Han jämför med hur gravida kvinnor tredubblar sin insulinproduktion, en mekanism man kanske skulle kunna använda, menar han.

Det nordiska priset delas ut vid Forskningens dag i Lund, 6 november.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev