Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Professorer tillbakavisar LCHF-kritik

Publicerad: 12 augusti 2013, 08:37

Foto: Photos.com. Ägg är ett livsmedel som tillåts inom LCHF-dieten.

De som äter LCHF-kost behöver inte låta sig skrämmas av den massiva kritiken, anser flera professorer som är kända förespråkare för dieten.


I början av augusti skrev bland andra professor Maj-Lis Hellenius kritiskt på Dagens Nyheters debattsida om de så kallade fettdieterna, däribland LCHF, som förespråkar en fettrik och kolhydratsnål kost.  Fettdieter i kombination med ett stillasittande liv är ett hot mot hälsan, skrev de.

Nu tillbakavisar bland andra Tore Scherstén, professor emeritus och ledamot av Kungliga vetenskapsakademien samt professor Karl Arfors, kritiken mot LCHF. Den baseras på tro och inte vetenskap, skriver de bland annat på Göteborgs-Postens debattsida. Forskare har också visat att en hög konsumtion av kolhydrater, och inte av fett, är orsaken till ökningen av folksjukdomar som fetma och diabetes.

Ökningen av stroke började långt innan LCHF-dieten blev populär, skriver debattörerna vidare och berättar att en studie om diabeteskost från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, visade att LCHF-dieten var bättre än den vanliga kolhydratkosten.  Hos patienter som följde dieten förbättrades eller normaliserades blodvärden, blodtrycket sjönk och kroppsvikten minskade. Att resultaten från studien inte togs med i den slutgiltiga rapporten berodde på att experimenten ansågs vara för korta och omfattade för få patienter, något debattörerna anser är anmärkningsvärt eftersom nyttoeffekten var säkerställd.

De tiotusentals personer i Sverige vars diabetes, övervikt och fetma och generella hälsa förbättrats med en fettrik, kolhydratsnål kost behöver inte låta sig skrämmas av Hellenius och medarbetares trossatser. Vetenskapen säger något helt annat , avslutar debattörerna.

Relaterat material

Professorer kritiserar fettdieter

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev